Спецпрокуратурата тараши община Петрич, ето кого проверяват

Полиция

Представители на Спецпрокуратурата вчера на обяд пристигнаха изненадващо с 2 коли в сградата на община Петрич и около 13.00 часа започнаха щателна проверка на документи, свързани с обществени поръчки през последните години. Според източници на „Струма.бг“ всички служители на администрацията се прибрали в кабинетите си и спрели да обслужват гражданите, за да са на разположение на проверяващите. Документи се изнасяли главно от кабинета на главния секретар на общината, стаи 206 и 211, където се шири отдел „Евроинтеграция”, както и от юридическия и икономическия отдел. На линия останал през целия следобед и кметът на общината Димитър Бръчков. Не били извикани заместниците му Минка Салагьорова, която е в болнични със счупен крак, и Илко Стоянов, който е в отпуск. Проверяващите останали и след работното време на местната администрация, поради което се наложило и работещите в общината да удължат принудително престоя си в кабинетите.

В късния следобед Бръчков потвърди за „Струма” новината, като коментира лаконично, че това е поредната проверка на Спецпрокуратурата, която редовно идва в Петрич да гледа документи на „обичайните заподозрени“ – обществените поръчки за строежа на Дома на покойника и санирането на сградите на пожарната и полицията. „Досега не са открили нищо нередно, така че съм спокоен“, категоричен бе градоначалникът.

Припомняме, че Домът на покойника разбуни духовете на петричани още докато беше само идея – срещу него скочиха търговци с обекти, които трябваше да бъдат разрушени, за да се освободи място за сградата, както и живеещите наблизо. После страстите се нажежиха около промъкнало се в РИОСВ инвестиционно намерение, подписано от община Петрич, според което общината възнамерява да построи до него крематориум. На една от сесиите, на които въпросът бе поставен остро заради притесненията от силно замърсяване на въздуха от изгарянето на трупове, зам. кметицата Салагьорова се измъкна с неубедителното обяснение, че не общината искала да строи пещ, а частен бизнесмен, на когото те правели услуга, но така и не спомена името му.

Домът на покойника бе открит през юли т.г., а санираните с 1,2 млн. лв. от варненска фирма сгради на пожарната и полицията – малко по-рано. До момента обаче тези обекти не са попадали в серията от сигнали, подавани през последните 4 г. главно от съветници срещу обществени поръчки в общината. Повечето от тях бяха поради факта, че поръчките се печелят от едни и същи строителни фирми, собственост предимно на местни общински съветници, но имаше и сигнали за ремонт на стара сграда в бъдещия парк на Петрич, за която се оказа, че всъщност въобще я няма, както и за ремонтиране на чисто нов покрив на едно от социалните заведения в града – след като „Струма“ показа новия покрив, кметът Бръчков прекрати въпросната поръчка и съветникът Владимир Заечки не успя да вземе парите по нея.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ