Разсекретиха разузнавателния доклад за аварията в Чернобил

Заснемане

В САЩ разсекретиха разузнавателния доклад за аварията в атомната електроцентрала в Чернобил, съобщава се на сайта на Националния архив по сигурността на страната.

В секретен доклад от 2 май 1986 г., адресиран до държавния секретар на САЩ Джордж Шулц от заместника му Мортън Абрамовиц, е отбелязано, че в първите дни след аварията в Чернобил американските специални служби предполагат смъртта на повече хора, отколкото се твърди в СССР.

Като аргумент са дадени данни за броя на работниците във всеки от реакторите РБМК-1000. „25-35 души са дежурни през нощната смяна. Тъй като 3-ти и 4-ти енергоблок са разположени близо един до друг, броят на работниците около реактора може да бъде до 70 “, се казва в документа.

Въз основа на фотографиите на разрушенията, разузнаването предполага, че всички, които са били в епицентъра на експлозията, са загинали веднага или са получили дози радиация, несъвместими с живота.

Аварията в атомната електроцентрала в Чернобил стана на 26 април 1986 г., като ядреният реактор на четвъртия енергоблок се взриви. Един от служителите загива от експлозията, а друг е ранен и е откаран в болница.

Общо през първите месеци след инцидента други 28 души умират, като всички те отстраняват последствията от аварията.

Превод и редакция: БЛИЦ


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ