Борисов: БВП расте, дългът намалява, изпълняваме си обещанията

Бойко Борисов

Правителството изпълнява дадените обещания, а увеличението на БВП е най-видният показател как се развива държавата. Това заяви премиерът Бойко Борисов преди началото на правителственото заседание.

„В началото на мандата с колегите от „Обединени патриоти“ поехме ангажимента БВП да мине 110 млрд. лева. В момента сме близо на 119 млрд. и до края на мандата ще стигнем 130 млрд. , че и повече. Това е най-видният показател как се развива държавата“, каза министър-председателят в началото на днешното правителствено заседание, цитиран от dariknews.bg.

Той изтъкна, че сме трети в ЕС по нисък външен дълг.

„По времето, когато управляваме, външният дълг намаля с 31% и от 28%, до края на мандата, сме планирали да е 19,5% – под 20%. Това показва отговорност към следващите поколения и че харчим, колкото изкарваме. Неслучайно заради работата на приходните агенции, МВР, ДАНС, прокуратурата, битката с корупцията и контрабандата, в момента сме държавата, която има най-ниската контрабанда на цигари в ЕС – 3,4% . Това също има материален израз – 3 млрд. повече пари в бюджета. Затова си изпълняваме и програмата за увеличението на учителските заплати и във всички сектори са отделени повече пари – 10% увеличение на доходите“, анонсира Борисов преди министрите да се заемат с бюджета за догодина.

Той посочи, че само за образование се дават допълнително 610 млн. лева, докато за увеличението на учителските заплати са заделени 360 млн. лева. „Убедени сме, че колкото по-образована е нацията, толкова по-конкурентноспособни сме“, подчерта премиерът.

Безработицата е на рекордно ниски нива – около 4 процента. Според Борисов само тези, на които не им се работи, те не работят. И в сферата на здравеопазването се дават много повече пари, допълни той. Затова премиерът се надява тези средства да стигнат до лекарите, сестрите и да им се повишава възнагражденията. За спешната помощ се дават 60 млн. лева допълнително.

Борисов е поел личен ангажимент не само да се дострои последната клиника в „Пирогов“, но да завърши цялостното саниране на сградите.
„Това, което сме обещали, го изпълняваме в пълен обем“, завърши премиерът Борисов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ