Александър Сиди, ВМРО: Ще предложим увеличение на минималната пенсия

Александър Сиди

В програмата за управление между ГЕРБ и Обединени патриоти се ангажирахме да търсим възможности да намалим разликата между прага на бедност и минималната пенсия. Ето защо ние ще подкрепим предложения законопроект на първо четене и ще предложим промени между първо и второ четене за увеличение на минималната пенсия на 250 лв.

Това каза в изявление народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ и член на националното ръководство на ВМРО Александър Сиди от трибуната на Народното събрание по време на извънредното пленарно заседание във вторник.

Ето и целия текст на изказването:

Проектозаконът за държавното осигуряване за 2020 г. е разработен на високо професионално ниво и отразява тенденциите по отношение на финансовите параметри, адекватността и стабилността на системата. В разчетите на бюджетите се предвижда ръст на броя на осигурените лица за 2020 година, но ръстът заложен в бюджета, е доста скромен и във всички случаи с резерви, защото в прогнозите на правителството е заложено повишаване на нивото на заетост, както и по-ниска безработица.

Ето защо считаме, че приходите в проектозакона за подценени. От друга страна е предвидено осъвременяване на пенсиите, отпуснати до края на 2019 г. с 6,7%, като този процент е по-висок спрямо първоначалната прогноза и това безспорно е позитивна тенденция. Но тя остава все още далеч от предвиденото.

Равнището на минималната трудова пенсия е 243,13 лв. и то е по-малко със 100 лева от линията на бедност. От 2017 година досега съотношението между на линията на бедност и минималната пенсия се запазва в рамките на 63-64%. В програмата за управление между ГЕРБ и Обединени патриоти се ангажирахме да търсим възможности да намалим разликата между прага на бедност и минималната пенсия.

Както казах вече, според нас приходите са подценени и затова вярваме, че има възможност между първо и второ четене да увеличим минималната пенсия на 250 лв., като част от изпълнение на ангажиментите ни за подобряване на живота на най-възрастните български граждани. Ето защо ние ще подкрепим предложения законопроект на първо четене и ще предложим промени между първо и второ четене за увеличение на минималната пенсия на 250 лв.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ