Обявен за мъртъв родопчанин възкръсна

Свещ

37-годишен мъж от маданското село Цирка трябва да доказва в съда, че е жив, след като е обявен преди месец и половина за мъртъв.

Ивайло Зотев заминал преди 11 години за работа в Шотландия. В период от около 10 години обаче въобще не се е обаждал на близките си, пише „Марица“.

През това време обаче починал баща му. Роднините му в Цирка решили да изяснят статута му и поискали от властите да бъде проверен. След като не са открити никакви данни за Ивайло, със съдебно решение на Районния съд в Мадан той е обявен за мъртъв.

„Позвъни жена, която се представи за служител в българското посолство в Лондон. Обясни, че при нея е отишло някакво момче, за да поднови личните си документи, но в системата излиза, че е мъртъв“, казва Фаик Зотев, братовчед на Ивайло и кметски наместник на селото.

Зотев бил в момента на разговора с по-малкия брат на Ивайло – Слави. Двамата буквално били изумени от факта, че роднината им е жив. Повикали майка му Шефкие и тя да разговаря с мъртвия си по документи син.

„Едва издържах от вълнение. Бях шокирана и много щастлива, че е жив“, споделя 57-годишната Шефкие.

От сина си разбрала, че работи в голям гъбарник и отговаря за качеството на продукцията. Не е семеен, купил си жилище.

Изтекли са му обаче документите за самоличност и е необходимо да ги поднови. В Шотландия сега се легитимирал само с шофьорска книжка.

Ивайло заминал на гурбет към Острова през 2008 г. да работи в гъбарник. Спрял да звъни, след като кандидатствал да постъпи във Френския чуждестранен легион.

Ивайло е завършил специалност „Национална сигурност“ във Варненския свободен университет. Преди това е бил на студентска бригада в САЩ. При едно от последните обаждания казал, че не е приет, но го поканили да се яви следващата година.

Зотеви смятали, че синът им е вече постъпил в Легиона и вероятно е на мисии по света и затова не ги търси.

Междувременно починал бащата на Ивайло – Матей. След смъртта му е трябвало да се установи кой е негов наследник. Фамилията поискала становище от властите какъв е статутът му. Извършена е проверка у нас и в Шотландия.

„Отговорът бе, че нито у нас, нито там има данни за него. Нямало и никакви следи да е напускал по въздух, суша и вода Острова“, казва Фаик Зотев.

С решение на съда в Мадан от 4 октомври т.г. е обявен за мъртъв.

„Сега трябва да се води отново дело, че е жив, за да получи лични документи и да може да пътува и най-накрая да си дойде в Цирка. Проблема е, че ще отнеме сигурно много време заради съгласуването на документи между двете държави“, казва Фаик.

„Никога не съм се съмнявала, че е жив, в сърцето си, независимо от документите. Една майка няма как да отпише детето си. Важното е, че е жив и здрав. След като той не може да си дойде, ние ще идем там, за да се видим“, казва Шефкие.

Жената загубила освен съпруга си и брат си, и баща си в последните години. През това време по-малкият син Слави получава тежка диагноза и претърпял 5 операции.

Шефкие е асистент на петима възрастни хора по програма. Ивайло пък няма нито една снимка в родната си къща, тъй като не обичал публичност. Нямал в годините и профил в социалните мрежи.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ