Сотир Цацаров внесе в парламента концепцията си за управление на КПКОНПИ

Сотир Цацаров

Концепция за работата си като председател на КП КОНПИ внесе в Народното събрание досегашният главен прокурор Сотир Цацаров, който бе номиниран за поста от ПГ на ГЕРБ и Обединени патриоти. Той бе предложен, след като за неговото място бе издигната и гласувана от ВСС номинацията на заместника му Иван Гешев, а днес президентът Румен Радев подписа и указ за назначението му.

Ексглавният прокурор изтъква, че концепцията следва закона, свързан с дейността на комисията и иска ясно и детайлно регламентиране на правомощията на всеки член на КП КОНПИ. Цацаров изтъква, че е необходимо преструктуриране на агенцията и създаване на поне една нова дирекция „Информационно обслужване и технологии“. Според него закованата бройка от 482 служители на комисията трябва да се отмени, тъй като сега няма механизъм за свиване на щата с оглед на бюджета или обратното.

Според ексглавния прокурор може да се възложи на Инспектората към КП КОНПИ да прави проверките за лоялност и почтеност на служителите. Сред предложенията на Цацаров е и това комисията да има своя обучителна програма, както и създаване на Консултативен съвет от експерти, който да изготвя проекти за становища до парламента.

Необходимо е засилване на правомощието с отправянето на предложения за антикорупционни мерки, пише в концепцията си бившият обвинител № 1.

Цацаров иска и мерки за защита на подателите на сигнали за корупция, които да бъдат разработени съвместно с МВР, както и промяната на формата на сигнала на сайта на комисията.

В края на концепцията той предлага звената на КПКОНПИ, които са пръснати в няколко сгради из цяла София да бъдат събрани на едно място, като се помисли за едно седалище на комисия „Антикорупция“.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ