Обединени патриоти с декларация за 100-годишнината от Ньойския договор

Парламент

Декларация на парламентарната група на Обединени патриоти прочете от трибуната на Народното събрание депутатът от ВМРО Йордан Йорданов.

С документа патриотите отбелязват трагичната годишнина и напомнят за наложените на България санкции от Ньойския диктат, съобщиха от пресцентъра на ВМРО.

Договорът е подписан на 27 ноември 1919 г. във френското предградие Ньой сюр Сен и отнема изконни български територии, като разделя села, къщи, църкви, гробища.

Нищо не е забравено! Нищо не е простено! Долу Ньой!

В цялата страна структурите на ВМРО организират паметни събития за отбелязване на черната годишнина. В столицата тази година от партията ще проведат традиционния Български марш, който ще тръгне от Войнишкия лъв на НДК в петък – 29 ноември, от 19.00 ч. С факелно шествие патриотите от ВМРО отново ще напомнят за нерадостната съдба на сънародниците ни от Западните покрайнини, останали в пределите на Сърбия.

Ето и пълният текст на декларацията:

„На 27 ноември 1919 година, точно преди 100 години в Парижкото предградие Ньой, България е принудена да подпише договор, който още тогава с право е наречен от съвременниците диктат. Диктат, който маркира и Втората национална катастрофа за страната ни. Българският национален въпрос, българският национален идеал не само не е решен, а преминава във фаза, при която неговото осъществяване става изключително трудно.

Съгласно Ньойския диктат от България са откъснати Западните покрайнини – Царибродско, Босилеградско, села от Трънско и Кулско, Струмишкото поле, де факто и Беломорска Тракия. Също така губим и освободените през войната и населени с българи области на Поморавието, Македония и Добруджа. Освен териториалните загуби сме задължени да изплатим репарации в размер на 2 млрд. и 250 млн. златни франка, което представлява около 22% от националното ни богатство по оценка от преди войните. България трябва да компенсира съседните страни – Гърция, Румъния и Кралството на сърби, хървати и словенци с голямо количество добитък, да доставя на последните в продължение на 5 години въглищата от Пернишкия басейн. Трябвало е да ограничим въоръжените си сили, полицията и граничната стража и редица други рестриктивни мерки.

Най-унизителното за нас и най-големият позор за т.нар. миротворци не е във всички тези загуби, а в начина, по който налагат клаузите на този договор. При очертаването на западната ни граница те разделят села, разделят къщи и дворове, разделят ниви, разделят църкви, гробища … Разделят братя и сестри, разделят родители от децата им, разделят живите от мъртвите им предци.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ