Фандъкова: Билетът за градския транспорт няма да поскъпва. Идват трамваи от Полша

Йорданка Фандъкова

Цената на билета за градски транспорт няма да бъде повишавана, няма необходимост от това, заяви днес кметът на София Йорданка Фандъкова в отговор на журналистически въпрос при представянето на нов трамвай, който ще се движи по линия 18 от утре.

Това е първият от общо 13 нови трамвая на полската компания PESA по проекта „Интегриран столичен градски транспорт – фаза две“ по ОП „Региони в растеж“ /2014 – 2020 г./.

Утре от завода в Полша тръгва към България следващият трамвай, информира Фандъкова.

Тя каза, че Столичната община продължава с усилията за модернизация на наземния транспорт заедно със строителството на метрото, което е една от най-важните мерки за осигуряване на алтернатива на придвижването с автомобили и част от мерките за подобряване на качеството на въздуха.

Кметът съобщи, че в момента е в ход процедура за закупуването на 25 нови трамвая по ОП „Околна среда“. Три фирми са подали документи, процедурата се прави от „Столичен електротранспорт“. До две години ще можем да включим в движение тези 25 нови трамвая, посочи кметът.

Тя подчерта обаче, че трамваите са доста скъпи за разлика от тролейбусите и автобусите, затова и закупуването на чисто нови возила не става толкова бързо. Стойността на един трамвай на компанията PESA e 3,3 млн.лв.

Все пак голяма част от трамваите в София са обновени или реновирани, подчерта кметът Фандъкова.

В отговор на въпрос тя съобщи, че забавяне в строителството на метрото няма.

При пет от метростанциите строителните дейности са приключили, правят се тестове. След една седмица завършват и строителните дейности на останалите станции, така че тестовете ще продължат и там, информира кметът. Тя каза, че не изисква от директора на „Метрополитен“ да се бърза, а работата да се свърши качествено, за да се гарантира сигурност на пътниците.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ