Болна нация: Първенци сме в ЕС по разходи за лекарства

Болница

Българите са първи в ЕС по лични разходи за лечение, а резултатът е висока смъртност и нездравословен начин на живот, става ясно от доклад за състоянието на здравеопазването в общността.

Разходите за здравеопазване в България растат, но най-вече заради парите, които хората плащат от джоба си. През 2017 г. разходите за лекарства у нас са били най-високи в целия ЕС – над 40 на сто.

Близо 35% са били разходите за болнична помощ, а едва 3 на сто се отделят за профилактика. Над половината от по-бедните домакинства у нас признават, че изпитват сериозни затруднения при получаване на лекарства.
Сред тях е 51-годишният Евгени Георгиев, опериран през 2006 г. Той е с трансплантирано сърце и всеки месец доплаща минимум 160 лв., за да се снабди с лекарства, без които не може.

Това се равнява на близо половината от пенсията му. Медикаментите които взима се увеличават, защото колкото повече време минава, новото сърце отслабва. През лятото мъжът получва инфаркт, разказва историята му Bulgaria ON AIR.

Евгени е на мнение, че причината за проблемите с доплащането е липсата на достатъчно контрол върху това какви медикаменти влизат на пазара и кой определя тавана на цените. Признава, че си е купувал лекарства от чужбина, за да спести пари.

Средната продължителност на живот при сърдечно трансплантираните пациенти е близо 15 години, разказва Евгени. Присаденото му сърце е вече на 14.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ