След бурни дебати, Деница Сачева ще бъде социален министър

Деница Сачева

Парламентът одобри Деница Сачева за социален министър.Гласуваха 223 депутати. За бяха 114 народни представители, против 106, въздържали се – трима. Със същото решение на НС Бисер Петков бе освободен като досегашен министър на труда и социалната политика.

„Връзката между образователното и социалното министерство трябва да бъде търсена и занапред. Управленските приоритети са вече разписани и не би трябвало да има изненади в това отношение“, каза още тя.

По думите ѝ тя е изненадана от задълбочените познания по нейната биография. „Анкетата за която съм критикувана е въведена 5 години преди аз да бъда зам.-министър на образованието, въведена е по времето на Анелия Клисарова. Джендър идеологията не е въвеждена в българското образование. Искам да подчертая, че полът се определя биологично. Против насилието съм срещу жени и деца и съм за традиционното семейство“, това каза тя по повод Инстанбулската конвенция.

Кандидатурата на Деница Сачева за социален министър предизвика бурни дебати в парламента.

Вицепрезидентът Томислав Дончев представи личностните и професионални качества на Деница Сачева. От своя страна Десислав Чуколов от „Атака“ припомни, че те настояват за отмяната на Закона за социалните услуги и попита Сачева дали ще е социален министър на бежанците или на българите.

„Атака“ няма да подкрепи кандидатурата на Сачева“, заяви Чуколов, но уточни, че ако тя изпълни искането им да бъде отменен Законът за социалните услуги могат да преосмислят решението си.

От БСП заявиха, че Бисер Петков е бил едно от най-диалогичните лица, опитвайки се да стори нещо дори с вързани ръце. Драгомир Стойнев призна, че Сачева има качества, но подчерта, че е допуснала груби грешки като една от тях е свързана с подкрепата ѝ на прокарването на джендър идеологията в България.

Томислав Дончев репликира Стойнев като му каза, че някой говори силно, когато няма какво да каже.

От БСП също заявиха, че няма да подкрепят кандидатурата ѝ, защото не виждат промяна в нейно лице.

Хасан Адемов от ДПС заяви, че парламентарната им група не е съгласна с включването на тази точка и не вижда нищо извънредно в нея. Той коментира мотивите на премиера, с които Борисов е поискал оставката на Петков и подчерта, че социалният министър не се е ползвал с подкрепа, затова реформите в сферата са боксували. Адемов посочи като недостатък в работата на Петков, това че той е говорил експертно, а не на разбираем език.

„Няма да подкрепим рокадите в кабинета – смяната на министър на принципа „стани да седна“ няма да реши проблемите“, каза той.

Йордан Цонев подчерта, че дебатът е политически и че точно сега е моментът да се дискутират политиките. Той посочи, че в тази сфера са най-много протестите и това се дължи на липсата на фокус в реформите, които се случват под натиска на недоволните.

Валери Симеонов от НФСБ призова депутатите да дадат шанс на Сачева.

„Аз имам чувството, че присъствам не на избор на министър, а папа“, коментира разразилите се дискусии в зала Симеонов и добави, че Деница Сачева ще изпълнява програмата на коалиционното правителство.

Стоян Мирчев от БСП се възпротиви на призива на Симеонов, депутатите да ѝ гласуват доверие.

„Тук избираме протежето на Иван Костов. Говорим за министър, който отрича турското робство и го нарича османско присъствие“, заяви депутатът от БСП Стоян Мирчев и я обвини в това, че е подкрепяла влизането на бежанци, заобикаляйки граничната ограда.

Корнелия Нинова се възмути от наглостта на ГЕРБ, които са обявили, че в 12 ч. Сачева ще встъпи в длъжност, при условие, че точката не е била в дневния ред.

„Искаме всеки депутат да ни запознае с мотивите си да искат оставката на Бисер Петков“, призова Нинова и каза, че досега половината Министерски съвет е бил сменен за 3 години.

„Какво значение имат кадровите промени когато моделът е грешен?“, попита тя и добави, че ес тези действия ГЕРБ се опитват да закърпят положението.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ