Искрен Веселинов, ВМРО: Хибриди и коли на газ да плащат по-ниски данъци

Искрен Веселинов

Общините да слагат минимален праг на облагане за старите автомобили

Осигурени са пари за доброволна казарма, очакваме ГЕРБ да си спазят ангажимента към управленската програма и да я гласуваме

В интерес на Северна Македония е да се разреши въпросът с историята, ние от ВМРО няма да допуснем да се посяга на мъртвите и да се променя тяхното самосъзнание

Със зам.-шефа на ВМРО и съпредседател на „Обединени патриоти“ разговаря РУМИНА ДИМИТРОВА, „24 часа“

– Г-н Веселинов, какво очаквате от новата социална министърка Деница Сачева, чиято кандидатура подкрепихте вчера?

– Срещнахме се с г-жа Сачева точно преди гласуването на нейното назначение. Обсъдихме 3 важни теми за нас. На първо място – Закона за социалните услуги, който продължава да разделя хората. Поискахме разглеждането му да се отмени, докато не се изяснят всички неясни философски послания за извеждане на деца от домовете им. Поискахме да се задвижи и концепцията ни за циганизацията, която вече 1 г. отлежава в Министерския съвет и която догодина отново ще предложим за обсъждане. Настояхме да се задвижат и законопроектите, свързани с грижата за възрастните хора и борбата с пенсионерската бедност. Срещнахме нейната подкрепа по всички въпроси.

– Какви са идеите Ви за компенсиране на собствениците на коли на газ, които замърсяват най-малко, а нямат данъчни облекчения?

– Имаме такава законодателна инициатива. Тя отлежава в деловодството на парламента. Собствениците на кола с газова уредба трябва да плащат по-нисък данък. Както и собствениците на стари автомобили. Миналата година неочаквано бе вдигнат налогът върху тях чрез сложни системи за изчисление на екологичност, а на общините бе отнето правото да приемат по-ниска граница. Така че при колите на газ и хибридите трябва да има драстично намаление на данъците. При третата група – старите автомобили, би следвало общините да имат по-голяма свобода за минималната граница на облагане.

– Каква е причината законопроектът да отлежава в деловодството?

– Основно нежеланието на колегите от ГЕРБ да се повдига този въпрос и подкрепата на други парламентарни групи. В комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление, която ръководя, темата бе включена в дневния ред. След дебата беше поискано да се отложи гласуването. В частен разговор с колегите ми беше казано, че няма да бъде допуснато гласуване на тази точка. Въпреки че сме дискутирали темата в комисия, няма становище – нито положително, нито отрицателно. Затова не се допуска в зала. В частен разговор мотивите бяха, че трябва по-широк дебат за промените, но дотам така и не се стигна.

– Ще има ли наистина още от догодина доброволна казарма? Вицепремиерът Каракачанов обяви, че вече има осигурен ресурс за ремонт на бивши поделения, но готовите от 2018 г. текстове още не се приемат, кога ще влязат в зала?

– Внасянето на текстовете в пленарната зала е най-лесно, защото можем да ги внесем чрез депутати. Истината е, че въвеждането на доброволна военна служба бе записано като част от управленските ангажименти, които съвместно с ГЕРБ поехме в началото на 2017 г. Желанието на ВМРО и на патриотите като цяло бе това да стане по официалния ред през Министерския съвет и да бъде внесено като единна политика, която води кабинетът. За съжаление, до момента имаме несъгласуване по ред причини, като

най-често се

изтъква

финансовата

необезпеченост.

В случая министър Каракачанов, планирайки визията си за догодина, е предвидил и тази възможност. Надяваме се с това да отпаднат последните пречки законопроектът да бъде внесен от Министерския съвет. Ако това не стане, си запазваме правото да внесем текстовете чрез депутати. Но се надявам общият ангажимент да доведе до адекватна позиция от страна на ГЕРБ.

Много държим това да се случи, защото армията остава без резерв. В момента последните резерви са над 35 г. При война или бедствие ще имаме недокомплект на армията и тя няма да може да осъществи конституционните си задължения. В същата посока са и други наши настоявания – да се въведе под някаква форма начално военно обучение в училищата. До момента срещаме съпротивата на МОН, което не може да смести този модул от около 15 дни допълнително обучение. Склонни сме и на по-малък модул – от няколко десетки часа, но продължаваме да имаме неразбиране. През 2020-а – последната за мандата пълна година, трябва да бъдат реализирани и двата проекта. Както проблемът с резервите, така и липсата на елементарна грамотност у младите хора за адекватно поведение при бедствия и кризи. В обществото има дефицит на такъв вид познание и трябва да го запълним.

– С тези часове не предлагахте ли в пакет и такива по родинознание?

– Часовете по родинознание са друга тема. Искаме възстановяване на предмета, което за нас мълчаливо и под натиска на определени кръгове, често определяни като соросоидни, беше заместено от предмета човек и общество. В това отношение обаче сме на финалната права в разговорите с образователното министерство. Министърът даде съгласие и се надявам

от догодина

предметът

родинознание

да се възстанови.

Важно е да се възпитава патриотизъм, а това нещо бе записано и по наше предложение в Закона за училищното и предучилищното образование. Не знам как би могло да стане това без предмета родинознание.

– Съвместната българо-македонска комисия отново зацикли, Гоце Делчев е неразрешим казус. Как ще продължи изпълнението на условията по договора със Скопие, така че евроинтеграцията на Северна Македония и членството в НАТО да не бъдат стопирани от България?

– Евроинтеграцията на Северна Македония минава през ясното и честно отношение към историята, отказ от фалшификация и кражба на българска история. Наясно сме, че в момента там тече предизборна кампания. Независимо какво ще бъде управлението през май ще трябва да изпие докрай горчивата чаша на антибългаризма, която толкова старателно подготвяха десетилетия, и да се откаже от тази догма. Нямаме нищо против всеки да се чувства какъвто иска. У нас при преброяване се появяват – марсианци, ескимоси и т.н. Но да посягаш на мъртвите и да променяш тяхното самосъзнание, още повече когато тези сънародници са дали живота си за свободата на българските си братя, е кощунство, което ние от ВМРО няма да допуснем. Така че за нас е все едно дали комисията работи, или не. Това е изцяло в интерес на македонците и гражданите там. Призоваваме ги да бъдат достатъчно активни. Имаме над 120 хил. граждани там, доказали своя български произход. Те са едно от най-мощните доказателства за българската теза за историята.

– Депутати твърдят, че цигари и алкохол ще поскъпнат, за да се набавят пари за Македонския научен институт, който бил свързан с ВМРО. Това така ли е?

– Това е нелепо твърдение, което срещнах във Вашия вестник, и не знам откъде произхожда то като цяло. Истината е, че Македонският научен институт е организация, основана от проф. Милетич – български учен, дал живота си за българщината, с основна цел да доказва точно това, за което говорим – за българския характер на Македония и нейното население. Институтът работи на възрожденски принцип – в него членове са големи имена от българската историография, които организират на доброволен принцип издаването на литература по македонския въпрос и организират научни конференции. Така че не знам на кого се свидят тези скромни 100 хил. лв., които пишат, че държавният бюджет отпуска. Тракийските дружества също изпълняват една родолюбива дейност и тя през годините също е подпомагана от държавата. Но да се твърди, че тези 100 хил. лв. са основание за поскъпването на цигари и алкохол, не знам чие въображение го е родило. Няма никаква връзка. В единия случай става дума за десетки милиони левове, а в другия за 100 хил. лв., които дори грешка при изчислението на бюджета може да набави.

Институтът е един от последните приоритети, които заложихме в бюджета. Основната ни победа бе поредното увеличение на пенсията. Както и първата позитивна демографска мярка на това управление, свързана с детските градини, всъщност с поевтиняването и субсидирането на таксите от държавата. Тя не е само за социално-слаби. Ресурсът от 10 млн., които ще се отпусне, ще се разпредели докъдето стигне. Моята сметка е, че 2/3, или 100 хил. деца между 4 и 6 г., ще бъдат подпомогнати.

– По сметки на образователния министър трябва да се отпуснат над 30 млн. лв., за да се обхванат всички деца…

– По сметките, които съм гледал от МОН, даже са около 44-45 млн., но тук влизат и детските ясли. Сметките ще се прецизират. Ще поканим министър Вълчев след приемането на бюджета и вече с едни точни сметки да преценим какъв ще е обемът на помощта.

Визитка:

Роден на 14 март 1972 г. в Русе

По образование е инженер (завършил е промишлено и гражданско строителство в УАСГ) и юрист

Дългогодишен лидер на ВМРО в Русе, зам.-шеф на ВМРО

През 1999 г. е директор на областното пътно управление – Русе

От 1999 до 2014 г. е общински съветник, 2003-2009 г. е председател на общинския съвет в Русе

Депутат в 43-ото и 44-ото НС, съпредседател на ПГ „Обединени патриоти”

Шеф е на комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ