Фандъкова: Решението за „Патриарх Евтимий“ е изключително нелепо

Йорданка Фандъкова

Столичният кмет Йорданка Фандъкова определи новата маркировка за паркиране по бул. „Патриарх Евтимий“ като „изключително нелепо“.

В ефира на БНР тя допълни, че вече е разговаряла с екипа си относно други решения за булеварда и има данни, че Столична община е имала спорове с КАТ по въпроса.

Фандъкова също подчерта, че част от голямото пространство, което в момента е заето от паркоместа, е предвидено за велоалея, която ще се намира между паркиралите коли и тротоара.

Кметът подчерта, че изграждането и маркирането на велоалеите са важна част от борбата със замърсяването на въздуха, подобряване на качеството му и намаляване на трафика.

От няколко дена текат дискусии около вече отворения за движение бул. „Патриарх Евтимий“, тъй като паркоместата, които са разчертани там, в момента са достатъчно дълги, за да поберат два автомобила.

От Столична община обаче уточняват, че проектът е на КАТ и включва както паркоместата, така и велоалея, която тепърва ще бъде маркирана.

В момента велоалеята не може да бъде направена цялостно, тъй като предстои реконструкция на тротоарната настилка и подмяна на шахтите в района на „Петте кьошета“ и бул. „Витоша“.

Алеята за велосипедисти е предвидена да бъде с ширина 1,5 метра и ще включва и физически ограничители.

Организацията Велоеволюция, Съюзът на урбанистите в България и „Спаси София“ вече изпратиха отворено писмо до кмета Йорданка Фандъкова с искане проектът да бъде преразгледан и с настояване булевардът да не се превръща в „огромен паркинг“.

Те призовават за спешно свикване на работна група, която да изработи новия проект и да вземе предвид интересите на всички участници в движението. Настояването е и незабавно да бъде включена и бус лента за сметка на паркоместата.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ