8 години без легендарния и незабравим Велко Кънев

Велко Кънев

На днешната дата през 2011 година, на 63-годишна възраст, след тежко боледуване, ни напусна един от най-големите български актьори Велко Кънев. В последните години от живота си той се бори с коварната болест рак на гласните струни.

Нека с почит си припомним за живота му и легендарните му роли:

Велко Кънев е роден през 1948 година в Елхово. Десетки роли в театъра и киното го превърнаха в любим актьор на българите. Незабравими за публиката ще останат образите му в постановките „Опит за летене“, „Януари“, „Образ и подобие“, „Чичовци“. А филми като „Оркестър без име“, „Матриархат“, „Мъжки времена“, „Бон шанс, инспекторе!“ и „Да обичаш на инат“ и го превърнаха в един от символите на родното кино.

В началото на 90-те, заедно с Георги Мамалев и Павел Поппандов, създава групата НЛО, която се изявява не само на сцената, но и на малкия екран.

През по-голямата част от кариерата си Велко Кънев е част от Народния театър, на чиято сцена изиграва десетки запомнящи се роли.

„Той е човек, който винаги е палил със страстта си към театъра, с доброто си отношение към живота“, заяви Христо Мутафчиев.

Последната роля на Велко Кънев в игрален филм се оказа в лентата на Магдалена Ралчева „Още нещо за любовта“ (на снимката със Симеон Лютаков).

Последният кинопроект, в който се очакваше да участва, беше планираното продължение на „Оркестър без име“, наречено „Оркестър с име“. По идея филмът трябваше да събере отново всички герои и актьори от преди 30 години.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ