Обявяват закон за нови правила за движение по пътищата до края на годината

Полиция, КАТ

До края на годината ще има нов закон за движение по пътищата, обяви министърът на транспорта Росен Желязков на дискусията „Карай умно, стигни жив“, организирана от „24 часа“.

Новият закон трябва да бъде приет до края на мандата на този парламент.

„Ако нямахме повода със загиналото момиче вероятно дебатът щеше да протече по друг начин. Всичко минава през призмата на отговорността за нашите решения и действия. За да може всички политики, за които говорим, да доведат до намаляване на инцидентите с фатален изход“, каза при откриването на дебата Желязков.

„Най-трудно податливи на промяна са обществените отношения. Разсъждаваме дали да подобряваме обучението, инфраструктурата, техническото състояние на автомобилите. Промяната на средата започва от добрата регулация и нормативните документи. 10 институции отговарят за пътната безопасност. Ако те не са в добро отношение и взаимодействие дали действат системно? До края на годината ще имаме поне предложение за системността. В момента всяка институция спира дотам, където са нейните правомощия. Злободневието в момента убива действието. Злободневие колко да са часовете, какъв да е изпита, дали да се аутсорсват центровете. Налагаме матрици на дебата, които убиват същественото. Отделните елементи трябва да взаимодействат непротиворечиво.

Имаме нужда от нов закон за движение по пътищата. Трябва да бъде приет с ясното съзнание, че държавата трябва да наложи коректив на различните интереси – на бизнеса, на браншовите организации. Ние с нашите спорове в момента объркваме обществото каква е целта ни. А тя е да няма катастрофи, които водят до тежки наранявания и смърт“, заяви още транспортният министър.

75 поправки има на сегашния закон за движение по пътищата, който е приет през 1999 г., показа пък проверка на „24 часа“. В началото на дебата издателят на вестника Венелина Гочева обяви проучване, че за над 51% от българите вина за смъртността на пътя носят шофьорите, които са нискоинтелигентни и лошо обучени.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ