47% от компаниите у нас ще вдигат заплатите догодина

Пари

Близо 47% от компаниите смятат да увеличат заплащането на своите служители през 2020 година, показва проучване на Българска търговско-промишлена палата /БТПП/, разпространено от работодателската организация.

Допитването е извършено в периода 6-12 декември 2019 година и отразява намеренията на компаниите, свързани с измененията на нивата на работните заплати през 2020 г., както и бонусите, които фирмите ще дадат на своите служители.

Анкетата показва, че 36 на сто от фирмите ще работят около празниците, защото производството не позволява прекъсване (25 на сто) или поради факта, че ако не работят ще претърпят големи загуби (11 на сто).

От друга страна, 40 на сто от фирмите са посочили, че в малкото работни дни около празниците предпочитат да не работят, защото и техните партньори планират да почиват в този период. За 14 на сто от анкетираните разходите ще са повече от приходите и затова ще преустановят работа в делничните дни около празниците.

Около 68 на сто от мениджърите на компаниите съобщават, че ще дават бонуси, като 52 на сто заради празниците, а 16 на сто заради доброто финансово състояние на компанията през тази година. При близо 9 на сто от допитаните няма да има допълнително възнаграждение за служителите, защото финансовият резултат на компаниите не позволява допълнителни разходи.

Обичайно средният размер на бонусите ще бъде до 500 лв. – това е резултатът от проучването, отнасящ се до 69 на сто от допитаните. Близо една четвърт от фирмите ще зарадват своите служители с бонус в рамките на 500 – 1000 лв., а при 7 на сто ще е над 1000 лв.

Попитани за причините за увеличение на работните заплати, 31 на сто ще го направят, за да повишат мотивацията на служителите си, при 16 на сто основен мотив е приносът в приходите на фирмата от страна на заетите. Около 28 на сто от участвалите в допитването планират да запазят възнагражденията, само 1 процент от фирмите очакват да намалят работните заплати и причина за това е затрудненото им финансово положение.

Средното увеличение на възнагражденията на заетите се очаква да бъде с до 10 на сто при голямата част от анкетираните членове на БТПП (74 на сто), с ръст на заплатите между 10 и 20 на сто ще са около 22 на сто от фирмите.

Вече увеличението на заплатите в публичната сфера с 10 на сто има своя ефект и тласка и тези в частния сектор, предвид големия недостиг на работници, коментират от БТПП.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ