Доц. Тончева за Бъдни вечер: Съхранили сме традицията

Трапеза, Бъдни Вечер

„Имаме живи, но и променили се коледни традиции. Като българи имаме потребност от своя корен, от опората в миналото си. Празнуваме раждането на Исус Христос, но преди раждането на Исус в нашата фолклорна култура доста прозира представата за слънцето, за най-краткия ден в годината, за който се вярва, че в него умира слънцето и започва да се ражда новото слънце“. Това припомни в предаването „Преди всички“ доц. Веселка Тончева от Института по етнология и фолклористика към БАН.

По думите ѝ духовните представи за празника са непроменими в една посока – благопожеланието.

„Бъдни вечер се нарича така, защото в тази вечер провиждаме бъдещето… Не сме изгубили духовния смисъл на празника, въпреки че вече сме много материални и консумативни… Събирателната сила на празника е да събере семейството на едно място… Обикаляйки селата, виждам, че има съхраненост на традицията“.

Според доц. Тончева на Бъдни вечер е хубаво да запазим българския характер на трапезата „въпреки безкритичното море на интернет“.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ