Боил Банов: Щом хората имат повече пари за театър, значи държавата върви напред

боил банов

Тенденцията всяка година да има повече зрители и повече приходи се запази и тази година, като дори достигна нива от 30%. Измерители много на икономическото състояние на държавата, но ние през културата го виждаме много ясно: щом хората имат повече пари да отиват на театър, да ходят по-често, да ползват изкуство и с 30% да се увеличава ръстът ежегодно, това означава, че държавата върви напред. Това посочи в отчет за свършената работа през 2019 година министърът на културата Боил Банов.

Министърът отбеляза, че за 2019 година над 850 библиотеки са захранени с нови фондове със съвременни издания.

,,Това означава повече четящи хора, повече интерес, което означава всъщност и подкрепа на издателите, защото вече издателите могат да си позволят да издават не само пазарни издания, а и неща, които имат висока художествена и научна стойност“, допълни той.

Боил Банов се спря и на археологията и посочи, че паралелките във висшите учебни заведения, които обучават реставратори и консерватори, предстои да се увеличат.

,,С над 4 милиона лева Министерството на културата подкрепя теренни археологически проучвания, реставрация, консервация. Много са парите, които и Министерски съвет дава за археология. Пари се дават и от общините. Стотици са обектите, които се разкриват. Огромна част от нещата отиват в музеите, огромна част остават на терен и те искат консервация и реставрация“, добави той.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ