Преференциални цени за американски газ и решение за визите до една година поиска Борисов

бойко борисов

България ще поиска от САЩ специални цени за доставка на американски втечнен газ, а не да се минава през посредници. Това обяви премиерът Бойко Борисов при откриването на дебатите за стратегическо сътрудничество между България и САЩ в Министерския съвет.

За миналата година България е купила 400 млн. куб.м. американски втечнен газ – само за януари тази година са 100 млн., подчерта Борисов. Американският газ в момента е с 10% по-евтин от този, който България купува от Русия, обясни премиерът.

Днес българското правителство ще вземе решение да стане акционер с 20% в терминала за втечнен газ в гръцкото пристанище Александруполис, заяви Борисов пред посланик Херо Мустафа и зам.-помощник държавния секретар на САЩ Матю Бойс.

През терминала в Гърция България ще може да доставя между 3 и 5 танкера с американски втечнен газ на година.

Думите на премиера дойдоха няколко часа преди да замине за Турция, където с президентите Реджеп Ердоган и Владимир Путин ще участва в откриването на газопровода „Турски поток“.

САЩ няма да санкционират продължението през България, което Бойко Борисов нарече „Балкански поток“, а го подкрепя, убеден е министър-председателят. Правим истинска диверсификация както в посоката север-юг, така и изток-запад, заяви Борисов.

Само така България може да запази стратегическото си положение на разпределител на газовия пазар, мотивира се българският министър-председател.

Диверсификацията на газовите доставки е една от важните теми на стратегическия диалог, заяви и заместник помощник държавния секретар на САЩ Матю Бойс. Той води американската делегация вместо първоначално предвиденият Дейвид Хейл. Той обаче бил помолен от държавния секретар Майк Помпео да остане във Вашингтон заради кризата с Иран след убийството на генерал Касем Солеймани.

САЩ настояват за бързото изграждане на газопровода IGB като алтернатива на руските доставки на газ за България. Той ще свързва българската газопреносна система с гръцката и терминала за втечнен газ в Александруполис.

Ще помогнем на България да разруши газовите монополи както при доставките, така и на вътрешния пазар, категоричен бе Матю Бойс. Страната трябва да има наистина либерализиран газов пазар, допълни той.

През февруари в София обаче ще е помощник държавния секретар по консулските въпроси Карл Риш, обяви пък посланик Херо Мустафа. Водим този диалог не поради бюрократични причини, а защото искаме най-доброто за България и прекрасните хора тук, каза посланичката. За тези си думи тя смени езика и вместо на английски ги произнесе на български. С което предизвика реплика от Борисов, че и той можел да каже нещо на английски, но после щели да му се подиграват и да изместят темата от разговора към неговия английски.

През февруари предстои посещение на високо ниво в София за обсъждане на визовия проблем със САЩ и се надявам до година, година и малко, да има решение, заяви още Борисов.

Единственият шанс за решаване на проблемите на Близкия Изток е мирът, категоричен бе премиерът пред американската делегация. Иран, Ирак и Сирия са в непосредствена близост, срещу Турция и Русия има наложени санкции и това прави регионът изключително сложен, заяви още премиерът.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ