Томислав Дончев: Действията на прокуратурата нямат политически характер, но имат политически последици

Томислав Дончев

„Ако има данни, че някой не си е свършил работата, прокуратурата и службите трябва да действат. Тук политически съображение не може да има какви трусове и вибрации ще има“, заяви вицепремиерът Томислав Дончев в студиото на „Тази събота“ по повод на ареста на министъра на околната среда Нено Димов.

„Действията на прокуратурата няма политически характер, но имат политически последици“, заяви вицепремиерът.

Дали министър Аврамова трябва да подаде оставка заради водната криза, ще реши премиерът Борисов, каза Дончев.

„Няма да коментирам министър Петя Аврамова. (…) Претенциите си към нея ще ги заявя лично, а не в ефир“, заяви вицепремиерът.

Повод за неговото изявление бе изказването на министъра на отбраната Красимир Каракачанов след ареста на екоминистъра Нено Димов, че за водната криза в Перник отговорност носи и регионалното министерство, което е в ресора на Томислав Дончев.

„Тези разпри кой е по-виновен“ не помагат, в момента е по-важно да се мобилизираме, за да разрешим кризата с водата в Перник, коментира вицепремиерът изказването на своя колега Красимир Каракачанов.

Арестът на министър Нено Димов предизвиква трус в правителството, но „пътят от министерското кресло до подсъдимата скамейка е много къс“, а министрите няма имунитет, само повече задължения, заяви Дончев, който не скри, че не му е било приятно да види какво се случва с колега, с когото до вчера са заседавали заедно.

Има министър, към когото има упреци, и ако не се смени, отново ще има упреци, каза Дончев по повод на оставката на министър Нено Димов, която определи като нещо нормално за политическата динамика и не смята, че третия кабинет на Бойко Борисов има по-голямо текучество на министри в сравнения с предишните.

„Ако бяха взети мерки през лятото, водната криза можеше да бъде избегната“, смята Дончев, но отбеляза, че правителството е разбрало за кризата, когато тя вече е била факт.

Томислав Дончев не е имал информация дали Нено Димов е разрешавал използването на вода от язовира за промишлени нужди.

Процесът по контрол на язовирите завършва на бюрото на министър Ненов, но започва другаде и минава през дълга верига хора, които осигуряват данните, отбеляза Томислав Дончев, според когото водният сектор е изключително сложен, тъй като в него са замесени 5-6 министерства.

Макар че отказа да коментира работата на регионалния министър Петя Аврамова, вицепремиерът разкри, че е имал остър разговор с нея и министър Нено Димов по повод на водната криза.

„Имам критики как се управляват ВиК дружествата в страна“, каза Дончев, който смята, че ако са били подменени тръбите преди 5 години, нямало да се стигне до водната криза сега.

Следващата седмица предстои да се събере калиционния съвет. Новият министър на екологията трябва да е отново от квотата на ВМРО, „така е редно“, каза вицепремиерът.

Томислав Дончев поднесе зивн иненията си на перничани за ситуацията с водния режим, в която се намират, макар да отбеляза, че не се чувства персонално отговорен.

По повод вота на недоверие, внесен от Корнелия Нинова, вицепремиерът смята, че е „скверно да се прави политика, използвайки страховете на хората“, а оставането на едно правителство на власт не е самоцел, въпросът е да върши работа.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ