Фандъкова обмисля по-лесно въвеждане на зелен билет и по-навременно известяване

Йорданка Фандъкова

Столичният кмет Йорданка Фандъкова обмисля облекчаване на процедурата, по която общината взема решение за въвеждане на зелен билет, въпреки че през лятото на 2019 г. тя вече беше променена от Столичния общински съвет, съобщава БНР.

В момента зелен билет може да се въведе не след два, а само след един ден с прогноза за поне при 4-кратно превишаване на нормите на фини прахови частици (ФПЧ10 – 200 мкг/м3 вместо 50 мкг/м3) на две от шестте измервателни станции на Изпълнителната агенция по околната среда.

Зеленият билет дава право за пътуване по всички линии на градския транспорт в съответния ден само за 1 лев (при стандартна карта 4 лева). Чрез него се насърчават столичани да пътуват не с лични автомобили, а с обществения транспорт и по този начин да се намали замърсяването на атмосферния въздух в града.

Фандъкова ще инициира сформирането на работна група с участието на еколози и финансисти за промяна в начина на въвеждане на зелен билет.

Един ден с такава мярка намалява общинските приходите от транспорт с над 200 000 лева.

Днес станциите в София отново отчетоха повишаване на нивата на ФПЧ. Като мярка срещу мръсния въздух, в буферните паркинги към метростанциите паркирането беше безплатно, но зелен билет не беше въведен.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ