ВМРО: Промените „на парче“ в НК няма да спрат тежките престъпления в България

Красимир Каракачанов

Нужно ли е да стават още трагедии, за да стигнем до извода, че някои престъпления могат да бъдат предотвратени? Това се посочва в позиция на ВМРО – Българско национално движение, в отговор на исканите законодателни промени, касаещи наказанията на непълнолетни лица, извършили особено тежки престъпления, предложени от ГЕРБ.

Промените „на парче“ в Наказателния кодекс (НК), след поредното брутално изнасилване и убийство, са кризисни. Те няма да променят общата картина на криминогенната карта на България. Няма да върнат Кристин (Сотиря), Андрея (Галиче), Виктория (Русе), Вероника (В. Търново), Алекс (Бяла) и т.н., и т.н. Да не подценяваме побоищата във Войводиново и Габрово, нападенията над горски из страната, на полицаи и др.

Социалното изключване на цели групи от хора е процес, който се задълбочава в последните десетилетия. С ясното съзнание, че маргинализацията и жертвите на маргиналите нямат етнос и цвят на кожата, няма как да подминем факта, че оскотяването в махалите се превърна в един от основните източници на престъпност.

Причините за това са много и разнопосочни. Основната обаче си остава липсата на реална и адекватна интеграция на тези хора.

Във времето назад, в което различни грантаджийски предприятия и цигански барони държаха в умишлена изолация няколко генерации, а от там и в подчинение, бяха създадени поколенията родени и „изучени“ в гетата български граждани, които днес дават своите „плодове“. А причината за тази насилствена изолация са само и единствено милионите по различни интеграционни програми. Именно днес вече е очевидно, повече от всякога, че замитаните под килима социални недъзи на обществото започват да водят до отказ на целия организъм. Циганизацията на цели региони доведе до обезлюдяването им.

Неграмотността на групите, които се изхранват от социални помощи, ги превърна в фамилно-наследствено-потомствено безработни. Феноменът „деца раждат деца“, както и бизнесът „раждане“ в гетата, неграмотността и оскотяването направиха социално включване невъзможно и нежелано за много хора. Всичко това днес се връща като бумеранг срещу цялата държава. Все по-често ставаме свидетели как антисоциални младежи нападат, убиват и изнасилват – не само нашите дядовци и баби, но и онези хора, които живеят извън правилата на собственото им миниобщество.

Ето защо ние от ВМРО сме категорични и продължаваме да твърдим, че единственият път към интеграция на несоциализираните маси е през цялостна държавна политика. Такава беше изработена и предложена от заместник министър-председателя по обществен ред и сигурност, министър на отбраната и председател на ВМРО Красимир Каракачанов още миналата година. Тя мина през обществено обсъждане и беше внесена в Министерски съвет през юли. Представена е и на заседание на Националния съвет по етнически и интеграционни въпроси. Не разбираме защо все още не е приета, въпреки че нейни основни политики вече са припознати от всички политически сили и се прилагат в българското законодателство.

Даваме примери:

– Въвеждане на административни наказания „безвъзмезден труд в полза на обществото“ и „задържане в териториална структура на МВР“;

– Разширяване на обхвата на неизбежната отбрана;

– Регламентиране на създаването на доброволни отряди с цел охрана на обществения ред и особено защитата на живота и имуществото на лицата, живеещи в по-малки населени места;

– Обвързване на социалните плащания с индивидуална оценка;

– Повишаване на контрола срещу злоупотреби със социални плащания и доразвиване на правилата за спиране на плащанията при констатирани злоупотреби;

– Въвеждане на задължително посещение на детска градина от навършване на 4-годишна възраст на децата, без заплащане на такса, като мярка в подкрепа на отговорното родителство със специален фокус по отношение на децата, принадлежащи към маргиналните групи, насочен към преодоляване на изоставането им от социализиране и др.

За нас от ВМРО нито една политическа партия не би трябвало да проявява своя електорален егоизъм, когато става въпрос за живота и здравето на българските граждани. Цялостен поглед и обща държавна политика са стъпките, които за нас трябва да бъдат предприети за справяне със социалното изключване и престъпността. Именно Концепцията за промени в политиката за интеграция на циганския (ромския) етнос в Република България и мерките за реализацията им е документът, който дава рамката и посоката, в която трябва да се върви. Не е нужно да има повече жертви – физически или такива, обречени да живеят в мизерия и нищета, поради своята социална несъстоятелност.

Призоваваме всички политически партии да се обединят около Концепцията. Нека започнем и начертаем пътя към превенция на тежките престъпления, не да правим законодателни промени, когато те вече са факт и е отнет още един невинен човешки живот. Ние от ВМРО настояваме МС да приеме Концепцията за промени в политиката за интеграция на циганския (ромския) етнос в Република България и мерките за реализацията им в името на бъдещето на България.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ