Кабинетът прие спасителния план за Перник, карат тръбите за водопровода с 300 тира

Емил Караниколов

На днешното си заседание Министерски съвет е приел плана за излизане от водната криза в Перник, включващ идеята за изграждане на нов тръбопровод, по който Перник да получава вода през преносната мрежа на София, за да може язовир „Студена“ да се възстановява. Това съобщи на брифинг министърът на икономиката Емил Караниколов, предаде репортер на Novini.bg.

Имаме готово писмо, всеки момент го изпращаме, очакваме официалното становище от концесионера на „ВиК София“ и пращаме предложението в Столична община. Доколкото знам, от Столична община са изискали същото становище. Становището касае на 100% възможността през мрежата на София да минава вода за Перник, без да създадем проблеми на жителите на София. Писмото на концесионера казва, че по тази мрежа могат да се преведат допълнително 400 литра в секунда, при искане от наша страна за 300 литра в секунда, за да може да бъде обезпечено водоподаването в Перник в процес на режим. Целта е да възстановим силите на яз. „Студена“, заяви Караниколов.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова съобщи, че с оглед на създалата се ситуация от Камарата на строителите са поискали среща с премиера Борисов и са предложили помощ за изграждане на помпена станция и водопровод от Мало Бучино до Перник. Ръководството на Камарата декларира пълна мобилизация на всички фирми, така че този водопровод – 13,5 километра, и помпената станция към него да бъдат изпълнени в максимално бързи срокове, поясни регионалният министър.

Камарата на строителите винаги е откликвала при сериозни проблеми, като например бедствията в Бисер и Хитрино. Чувстваме се задължени да помогнем на нашите съграждани. Готови сме с хора и техника да се включим, така че да не оставим този град да страда, посочиха от Камарата.

Министърът на икономиката уточни, че стойностата на проекта всзе още не е ясна. До края на деня ще получим оферите и проектът ще бъде оповестен публично, каза Емил Караниколов.

В момента за нас най-важното е съгласие от Столичния общински съвет и ги моля да ни съдействат да се премине през тяхната мрежа, така че Перник да получава вода, заяви министърът на икономиката.

Говорим за около 300 тира, които да докарат тези тръби. Част от тях не са произведени. С производителя, който е в Испания, имаме договорка на ден да се произвеждат по 400 метра тръби. Ще има логистика, ще трябва да се преминава през граници, тежко ще е, посочи министърът.

По никакъв начин няма да вкараме вода, която не е годна за питейни или хранителни нужди, подчерта той.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ