Лоши новини сполетяха Корнелия Нинова дни след рождения ѝ ден

Корнелия Нинова

Лоши новини се стовариха на главата на Корнелия Нинова броени дни след рождения ѝ ден и часове преди гласуването на така важния за нея вот на недоверие срещу ГЕРБ в парламента.

Поне 10 души са издигнати от червените структури срещу Корнелия Нинова за предстоящия вътрешнопартиен вот за лидер на 26 април.

Очаквано, самата тя води по брой номинации в цялата страна.

Сред конкурентните ѝ имена са тези на кмета на Перник Станислав Владимиров, на зам.-шефа на БСП Кирил Добрев и на зам.-шефа на червената група Георги Свиленски, на шефа на БСП в София Калоян Паргов и на Костадин Паскалев. Сред номинираните са и явните опозиционери на соцлидерката Атанас Мерджанов, Борислав Гуцанов, Георги Гергов, Красимир Янков и Валери Жаблянов.

Всички те обаче са номинации на основните партийни организации и предстои отсяването им от районните или общинските конференции. До 31 януари е срокът за основните структури, а от 15 февруари започват следващите заседания.

До 15 март структурите трябва да са готови с окончателните си номинации за лидер, които ще внесат директно в червената ЦИК, създадена специално за вота.

Кандидатите този път няма да бъдат одобрявани от Националния съвет, тъй като право да участва във вътрешния избор за лидер има всеки, който отговаря на

разписаните

изисквания –

да е с 8 г.

партиен стаж,

от които 4 г. да е бил член на национални органи на партията. Червената ЦИК ще проверява дали отговарят на условията за участие в избора и да изиска от тях декларации, че са съгласни да участват.

А от 26 март червените влизат в предизборна кампания. Вотът ще е на Томина неделя – 26 април. В същия ден лидер ще избира и ДПС.

“За мен е чест, това е огромно доверие. Не съм мислил по въпроса, защото в момента всички знаят какви отговорности и предизвикателства има пред мен и пред моя град”, коментира кметът на Перник Станислав Владимиров пред “24 часа”.

“Това, че съм номиниран, е признание за усилията и за работата ми. Въпросът е към какво се стреми БСП и дали действително е лявата алтернатива, защото в последните години се отклони от редица леви принципи и същността си на масова и парламентарна партия”, заяви пък Атанас Мерджанов, който е едно от водещите лица на вътрешната опозиция на Нинова.

Борислав Гуцанов пък за втори път ще се включва в лидерската битка. През 2014 г., когато бе избран за лидер Михаил Миков, и Гуцанов бе издигнат на конгреса, но се оттегли сам.

Сега Гуцанов е номиниран от част от районите във Варна. Той

влезе в остра

конфронтация

с Нинова

и соцръководството, след като преди местните избори бе направен опит да бъде отстранен служебно от шефския пост на структурата в морската столица. Оттогава той не пропуска възможност да иска оставката на лидерката.

“Чест за всеки социалист е да бъде номиниран за председател на една от най-старите партии в Европа”, коментира Гуцанов вчера. Той неведнъж е заявявал, че не трябва да има пряк избор за лидер. “След като има такова уставно решение обаче, то трябва да бъде спазено. Но призовавам изборът да бъде проведен по възможно най-честния начин, който да донесе позитиви на БСП. Защото настоящото управление на държавата е вредно и е необходима промяна, а БСП е партията, която може да я донесе. От огромно значение е не толкова вътрешната битка, колкото да се даде сигнал, че БСП е алтернативата, която може да управлява държавата”, каза той.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ