Борисов: Влизаме в чакалнята на еврозоната с днешния курс, цените няма да се вдигат

Бойко Борисов

Холдингът за ВиК е просто оперативно решение. Можем да дебатираме към кое сме завили – към това, че искаме сивият сектор да излезе на светло. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на годишната среща на бизнеса с правителството в отговор на въпрос дали държавата е изоставила малкия среден бизнес и дали не завива към държавен капитализъм.

Забелязвам странно поведение във всички нас. Говорим „къде е държавата“, а когато държавата излезе да изпълни своите функции, изведнъж става голям проблем, заяви Борисов.

Защо Гърция иТурция имаха по-добър туристически сезон миналата година? Защото имат по-добри готвачи, по-добри сервитьори. Искате да няма наредба Н-18, да не ви дават бележки в ресторантите, да си купувате „на черно“ доматите и краставиците? Добре, ще оттегля наредбата, но утре ще напишете, че не държавата не си изпълнява функциите. Искаме в ресторантите да се дават бележки. Искаме търговците публично да говорят кое им пречи – че хващаме оборотите по този начин и вече не сме с малкия и среден бизнес? Гърците си плащат за магистралите, а ние не можем да въведем тол системата, защото си казваме – без пари ни е хубаво. В Сърбия можем да си платим, в Гърция, в Македония, но тук не може – държавата ни е длъжна. Въпрос на избор – в единия случай се отчита голям сив сектор, в другия случай налагаме правила и да може да имаме повече пари за пенсии, а в същото време получавам въпрос, че изоставяме малкия бизнес, заяви министър-председателят.

Европа ни каза, че ще получим повече пари за ВиК сектора само ако окрупнеем. Тръбите са на 70 години. Откъде да почнем – специалистите казват, че трябват 12 млрд. Отношението към водата? Кой пести вода в България като ресурс, който имаме? По селата чешмите текат, за да не замръзват, посочи Борисов.

Той коментира и ситуацията с китайския коронавирус. Всяка година хората са уплашени от нещо. Много бързо може да възникне катаклизъм. Виждате с този коронавирус как истерията в света се вдигна за дни и какви тежки икономически последствия може да има това. Възложил съм на външно министерство да следи – ако можем, да си приберем студентите, за да не стане нещо лошо. Ако ни разрешат, ще пратим самолет да ги приберем, колкото и да струва. Защото си представям колко са уплашени там, заяви министър-председателят.

В същото време има доста примери, по които можем да сме оптимисти – чакалнята на еврозоната. Много пъти сме си говорили за Европа на две скорости. Когато се съберем там, има един основен въпрос – наричаме се европейско семейство. В едно семейство е много важно и двамата да знаят какво имат в портфейлите си, какви са доходите им и как се харчи всичко. Ако искате да сте в сърцето на Европа, във вземането на решения, направете така, че вашите финанси да са сигурни и да не се получи гръцкият вариант. Затова ние с правителството и управителя Радев (управителя на Българската анродна банка Димитър Радев – б.р.) полагаме всички усилия в края на април по възможности да влезем в чакалнята на еврозоната и банковия съюз. Това гарантира, че повече няма да падат банки, това означава, че повече няма да се поставяме непрекъснато под риск и че ще участваме във вземането на решения. Няма да се повишават цени – ще влизаме с този курс, който е днес, и няма да пада валутният борд, подчерта Борисов.

„Novini.bg“За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ