Горанов: Или влизаме при този курс, или изобщо не влизаме в Еврозоната

владислав горанов

Финансовият министър Владислав Горанов пристигна в парламента за спешна среща с депутатите от различните парламентарни групи за обсъждане на промените, касаещи валутния борд и влизането на страната в Еврозоната. Заедно с Горанов е и управителят на БНБ Димитър Радев.

Припомняме, че днес предстои на бюджетна комисия да бъдe разгледано внесеното от председателя ѝ Менда Стоянова допълнение в Закона за БНБ, отнасящо се до фиксирането на българския лев към еврото.

Владислав Горанов отново уточни, че курсът на еврото няма да бъде променян. Същото уверение даде и шефът на БНБ.

„След вчерашното заседание на председателския съвет се повдигна въпроса за приемане на допълнителни гаранции, че след приесъединяването към ИЕРЕМ 2 българските власти, т.е. министърът на финансите и управителят на БНБ, които да са те в процеса на престой в механизма ИЕРЕМ, ще имат фиксиран мандат да поддържат позицията, че курсът, с който българският лев ще се присъедини към Еврозоната, е непроменен и е в размера, установен в момента: 1.95583“, заяви Владислав Горанов.

„Това решение е на Народното събрение. Няма как да бъде фиксирано, но мандатът на българските власти по начинът, по който беше даден на министър-председателят, е наложен от парламента“, допълни Горанов.

„Не да разделим въпроса на две. Хазартните оператори под надзора на комисията по хазарта, плащат такси. Вероятно те заплащат вноски и корпоративен данък. Но според закона се събират такси. Това, което констатирата ДФИ са огромен по размер невнесени такси. Оттук напред е много вероятно да се издаде от същата комисия акт за публични държавни вземания и да тръгне едно производство за невнесените данъчни постъпления“, каза той.

„Това се разследва, текат и данъчни ревизии. Възложени са от прокуратурата, на тозе етап не разполагам с резултатите им. Установиха са грешки, довели до невнесени стотици милиони в хазната“, изтъкна Горанов.

„Ако не се договорим, че ще влезем точно с този курс, то означава, че няма изобщо да влезем. Той гарантира възможността за продължаване на процеса. Всички партии, с изключение на една, са го подписали и гарантират. Нашето законодателство, ако не бъде хармонизирано в тази си част от европейското законодателство, се отказваме от преговорите. За нас приоритет е влизането в еврозоната, но то ще стане само и единствено със сегашния курс, иначе няма да влезем“, отсече финансист №1 у нас.

„Това ще стане тази вечер след 17 часа и тя ще даде отговор на този въпрос. Подкрепата, която има на ЕЦБ, е еднозначно положителна“, завърши срещата с медиите гуверньорът на БНБ.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ