Конфискуваха картини на Божков, отмъкнаха 400 000 от негово казино

васил божков

Бизнесменът с интереси в хазарта Васил Божков е укрил над половин милиард лева данъци от 2014 г. до 2020 г. Освен това е предлагал по 10 000 лв. на ден подкуп на един от членовете на Комисията по хазарта, за да предлага отнемане на лицензи на конкуретни фирми. Тези пари обаче не били плащани, а само предлагани, тъй като представителят на комисията е отказал.

Това обясниха на пресконференция разследващите по случая – миинстърът на вътрешните работи Младен Маринов, говорителят на главния прокурор Сийка Милева, директорът на Агенция държавна финансова инспекция (АДФИ) Георги Начев и наблюдаващият прокурор Венцислав Фердинандов.

Васил Божков все още е обявен за издирване. Според разследващите той е в чужбина, а самият той заяви, че се притеснява да се върне в България. Срещу Божков са повдигнати задочно 7 обвинения – за това, че от 2014 г. до днес е ръководил организирана престъпна група, данъчни престъпления, изнудване, принуда, пране на пари и подкупи.

Разследващите прибрали картини и културно-исторически ценности

По време на обиските в дома и в офиса му разследващите са иззели картини от колекциите му, които са културно-исторически ценности. Назначени са експертизи, които трябва да установят дали те са автентични. Божков е колекционер и разполага с много произведения на изкуството, а през май 2017 г. купи сградата на Телефонната палата в София, за да направи галерия.

Всичко, което е важно да знаете за:

Сблъсъкът за хазарта (74)
Разследващите са иззели ценностите, тъй като не са им били представени документи за произход и придобиване, но картините и предметите били конфискувани внимателно по съответния ред, увериха от специализираната прокуратура.

Обиски е имало и в едно от казината на Божков, откъдето са иззети 400 000 лв. Претърсвания е имало и в Комисията по хазарта, а от специализираната прокуратура обясниха, че предстои да повдигат още обвинения.

Обвинения са повдигнати на 5 души – 4 от тях са извън България и за тях е повдигнато обвинение задочно, като им е назначен служебен адвокат. Повечето от тях са приближени на бизнесмена и негови партньори. Петият обвинен е бивш председател на комисията по хазарта, когото от прокуратурата не пожелаха да назоват по име. Съпругата на Божков не е сред обвиняемите. Извършено е претърсване и изземване в обитаваното от нея жилище, каза Милева.


One comment

  • Людмил Вутов

    30.01.2020 at 15:20

    Редно ли е преди следств. и съд. органи да се произнесат??

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ