Топадвокат с експертен коментар за скандала между Гешев и Румен Радев

Румен Радев

„Текстът за държавна измяна и престъпления срещу републиката имат връзка, но ограничена. Главата е зле редактирана. Текстовете са остарели. Държавна измяна е участие на президента в бунт, преврат“.

С тези думи започна участието си в предаването „Офанзива с Любо Огнянов“ Людмил Рангелов, зам.-председател на висшия адвокатски съвет.

„Държавната измяна се отнася само деяние, извършено от президента. Организиране на опит за преврат, предателство и шпионство са държавна измяна. Ако президентът причини вреда на интересите също“, добави той.

„Само ако целта е отслабване и подронване на устоите на държавата.

За държавната тайна има изброени конкретни факти и обстоятелства. Списъкът се променя в годините. И пак целта е важна. Съзнателното намаляване на отбранителните способности на държавата е такава цел.

Ако са военнослужещи лицата, към които е насочен интереса на чужди разузнавания, военната прокуратура разследва такива сигнали, ако не са, специализираната. Компетентността на прокуратурите не е строго фиксирана от закона.

Главният прокурор може да възложи, на който прецени за подходящ прокурор, и за която прецени за подходяща структура. Също и дали да остане при досегашния наблюдаващ прокурор или да го възложи на друга прокуратура“, сподели Рангелов.

„Ако един служител на българските служби представи секретна информация, това действие категорично означава, че се поставя в услуга на друга държава. трябва да има желание да се увреди държавата във фундаментите ѝ. Като юрист съм спокоен за ситуацията в държавата.

Текущите факти не могат да доведат до конституционна криза, ако се натрупват още, винаги е възможно, дори и без да са налице тези факти. В медиите се преекспонират събитията“, заяви той.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ