Каролев съсипа сърдитите чичо Валери и леля Менда от Парламента: София не е Париж и няма да бъде!

менда стоянова

Икономическият експерт Владо Каролев направи на нищо вносителите на закона, целящ недопускане у нас на платформите за отдаване на апартаменти под наем за кратко време.

Негови вносители са обичайните заподозрени Валери Симеонов и Менда Стоянова.

Ето изригването на Каролев:

Като си говорим за AirBNB и сърдити чичковци и лели в костюми ни сочат Париж и Берлин, дали пък не е зле да помислим каква е разликата между София, Берлин и Париж? Например, че туристи сноват из Франция, Холандия, Белгия, днешна Германия и Италия от има-няма 400 години? Откакто европейските благородници са поемали по т.н. „голяма обиколка“, да видят свят, да станат хора и да привнесат някоя културна прищявка (като операта) вкъщи? Тоест, жив-умрял, днешният човек от средната класа ще отиде поне веднъж в живота си до Париж, до Рим, до Берлин, до Лондон, до Брюксел. И ще направи какви ли не компромиси по пътя си – ще стигне дотам по какъвто начин може, ще спи където е възможно и дори ще яде каквото има (често – дюнери). Или както често си повтаряме, привилегията на богатият е да може да прави повече грешки – в този случай кметовете на изброените градове.
Колкото и да си обичаме София, ние сме поне второстепенна туристическа дестинация. Почти всички европейци ще живеят с прекрасен joie de vivre без дори да са чували за София, камоли да са идвали тук. И вероятно ще е така за още бая десетилетия, а както сме тръгнали напоследък – и векове. За да привлечем насам туристи, ние трябва да сме по-иновативни, по-готини, по-дерегулирани, по-гъвкави, с по-добро съотношение цена/качество, с повече идеи и повече въображение не само от конкурентните вечни столици на богатите държави, но и от напиращите дестинации от нашата черга – Букурещ, Дубровник, Любляна, Прага, Варшава, Братислава и т.н.
И в този ред на мисли, какво постигаме чрез забраните на AirBNB и UBER? Опитваме да играем играта по правилата на Париж? Ама наистина ли има български политик, който с ръка на сърцето смята София за точно толкова субективно привлекателна дестинация, колкото Париж? И то след като отоманците са изпотрошили с неприкрит кеф и малкото ценно културно-историческо наследство в нашата столица (т.е. парижани показват замъци, ние показваме картинки)?
Истината е, че като тръгваш от позицията на догонващ, трябва да си по-умен, по-бърз и по-хитър от лидерите. А не да имитираш тяхното поведение и после сам да си намираш оправдания, причини и врагове, вместо да погледнеш в себе си и глупостта, завистта и/или наивността си.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ