Вижте как Бай Ганьо изнася от музея на Божков антики за стотици милиони евро

13

Фондацията на Васил Божков обвини прокуратурата в незаконни действия. Според ”Тракия” органите продължават да изземват неправомерно културни ценности от колекцията на хазартния бос, въпреки че предметите не подлежат на изземване по смисъла на закона. Те се запечатвали в ”специални пликове”, които според ”Тракия” са по скоро кутия и опаковъчно фолио.

„В 9:30 ч. днес, представители на властите започнаха изземването на регистрираните и абсолютно законни предмети от колекция Васил Божков. Прокуратурата продължава със своеволията и незаконните си действия, целящи да разрушат културно-историческото ни наследство“. Това се посочва в официална позиция до медиите от фондацията „Тракия“.

„Въпреки многократните сигнали от страна на Фондация „Тракия“ и множеството експертни мнения за огромните опасности, които крие ненужното транспортиране на крехки и безценни антични предмети, институциите, потъпквайки редица европейски и български закони днес ще пренесат най-ценната част от колекцията, увита в транспортно фолио, без индивидуално изработени опаковки и с подготвена една кутия, неотговаряща на установените стандарти. Предметите няма да бъдат застраховани и тяхната съдба е неясна“, обясняват от фондация „Тракия“.

„Уточняваме, че става въпрос именно за предметите, които са с приключен процес на регистрация и идентификация, участвали са в редица световни изложби, между които „Великолепието на България“ в Брюксел по случай влизането на България в Европейския съюз и „Златното руно“, част от Европейската година на културното наследство. Всички изложби са проведени с разрешение на Министерство на културата и биха били невъзможни, ако предметите не бяха с изрядна документация“, посочва се още в прессъобщението на фондацията.

Министър Банов изрично подчерта неколкократно, че именно тези предмети няма как да подлежат на изземване по смисъла на закона.

„До днес не са представени никакви документи, които да уточняват причината за изземането на предметите, нито са дадени отговори от страна на институциите кой ще носи отговорност за безценните артефакти и как ще бъде осигурен техния безопасен транспорт. Напомняме, че само 62-та предмета, участвали в последната изложба, бяха застраховани за над 125 000 000 евро.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ