Парламентът даде право на военните да използват сила и да правят временни арести на улицата

7 Dni Bulgaria20.03.2020
войници

Парламентът даде правомощия на военнослужещите да могат да извършват проверки за установяване на самоличност, да ограничават придвижването на лице до пристигането на органите на МВР, както и превозни средства.

Депутатите разрешиха на военните да използват физическа сила и помощни средства, но само ако това е абсолютно необходимо. Предложението беше направено между двете четения от депутата от ГЕРБ Димитър Лазаров. “За“ него гласуваха 89 народни представители, “против“ – 55 и “въздържали се“ – 2, с което то бе прието.

Преди това Народното събрание разреши военнослужещите да могат да участват в прилагането на противоепидемичните мерки. Депутатите разрешиха на военните да използват физическа сила и помощни средства, само ако това е абсолютно необходимо.

Условията и реда за участието на военнослужещите ще се определят с акт на Министерски съвет, който ще определя при какви условия и какви задачи ще се възлагат. Депутатите разрешиха военнослужещите съвместно и координирано с други органи да може да участват в прилагането на противоепидемични мерки и ограничения на територията на страната, на отделен регион или на контролно-пропускателен пункт.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ