Горанов: Държавата трябва да разполага с достатъчно ликвидност

Владислав Горанов

Във валутен борд нямаме друг сценарий, каза финансовият министър

Държавата трябва да разполага с достатъчно ликвидност. Във валутен борд ние нямаме друг сценарий. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по време на дебата за актуализацията на бюджета за 2020 г.

Той увери, че увеличаването на лимита на държавния дълг е нужен за фискален буфер при евентуално задълбочаване на кризата и нито един лев няма да бъде изхарчен като допълнителен разход от бюджета, без това да бъде гласувано от Народното събрание.

„Моята роля, като член на правителството и като финансов министър, е да гарантирам държавата, че ще продължи да функционира, независимо колко време ще продължи тази криза. Ние сме във валутен борд, ние не можем да разчитаме на девалвация.“ заяви финансовият министър.

Разчитам на вашата подкрепа, че това са първите мерки, които дават отговор на част от поставените въпроси, и реализират чрез промяна в бюджета първоналчалните мерки, които бяха предложени от правителството, уточни Горанов.

Ако утре с лека ръка стопим стопим резервите си и нямаме гаранция, че в други ден ще можем бързо да ги възстановим, алтернативата каква е? Няма. Когато имаме достатъчно ликвидност във фискалния резерв, а поемането на дълг в момента е една от малкото варианти за реализиране на фискални буфери в смисъл на ликвидност, заедно с вас можем да вземем всякакви решения. Ако нямаме подобни ликвидни буфери в сметката на държавата в БНБ, не можем да взимаме никакви решения, каза още финансовият министър.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ