Нагло! Фандъкова пусна поръчка за нови коли за половин милион, ВМРО: Спрете я веднага

7 Dni Bulgaria05.04.2020
карлос контрера

В разгара на кризата с коронавируса, която вече предизвиква финансови сътресения и води до сериозно съкращаване на разходи за бизнеса, Столичната община се готви да купува нови автомобили. Кметството обяви процедура за доставка на леки коли на обща стойност 450 000 лева без ДДС или 540 000 лв. с данъка.  Автомобилите ще бъдат използвани от служителите на дирекция „Транспорт“, която е на подчинение на ресорния заместник-кмет Кристиан Кръстев. Той започна работа в столичната администрация през декември м.г.

В първия етап от процедурата е предвидено закупуването на до шест автомобила на обща стойност 225 000 лв. без ДДС. Три от тях трябва да са тип „Седан“ или „Лимузина“ и да струват до 150 000 лв. без ДДС или 180 000 с ДДС. Останалите трябва да са „Седан“ или „Хечбек“ за общо 75 000 лв. без ДДС или 90 000 с данъка.

Във втория етап дирекция „Транспорт“ възнамерява да си купи още толкова леки коли при същите ценови показатели. Срокът за изпълнение на първата доставка е до 90 дни след сключването на договора, а за втората – до 60 дни. „Възложителят не поставя изисквания за икономическо и финансово състояние на участниците“, се казва в заданието. Крайният срок за подаване на оферти е 28 април.

Обявената поръчка идва на фона на информация, изнесена от кмета Йорданка Фандъкова, че приходите на общинските транспортни дружества – „Метрополитен“, „Столичен автотранспорт“ и „Столичен електротранспорт“ и на Центъра за градска мобилност, който организира продажбата на карти и билети и платеното паркиране в синята и зелената зона, са намалели драстично след обявяване на извънредното положение и замирането на икономическия и обществения живот в София. През март ЦГМ е събрал с 6 млн. лв. по-малко, основно заради намалената в пъти продажба на билети и карти и затворените платени зони. Около 6.5 млн. лв. пък са загубите за „Метрополитен“, „Столичен автотранспорт“ и „Столичен електротранспорт“, изчисли кметът.

Първи срещу поръчката скочиха от ВМРО и техният лидер в Столичния Общински съвет Карлос Контрера. Той поиска още утре поръчката да бъде отменена!

Ето какво написа той:

Честно казано, когато прочетох статия, че Столична община е обявила обществена поръчка за 450 000 лв. за леки коли за нуждите на дирекция „Транспорт“ – не повярвах. Звучи прекалено противоестествено в тази ситуация. Някак си невероятно, странно, нелогично. Точно сега пък да се купуват леки автомобили за нуждите на община. Проверка в електронния регистър на обществените поръчки на СО показва, че действително поръчката е факт. 
Просто втрещяващо. В ситуация, в която всички сме принудени да затягаме коланите, да пестим, да преструктурираме цялата си дейност, да режем разписания, да оптимизираме разходи – поръчка за нови леки коли. Е, не е сериозно.
Наясно съм, че животът не може да спре, но конкретно за тези коли за администрацията, в този момент, нямам никакво логично обяснение.
Още утре тази поръчка трябва да се прекрати. Без обяснения, без коментари. Нито й е сега времето, нито имаме нужда в момента от такъв разход. Във времена, когато неистово търсим и купуваме дезинфектанти, латексови ръкавици и маски, да пуснеш поръчка за ламарини е несериозно.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ