Разкриха какво ще разрешат първо, когато облекчат мерките

София, Хора

В първия ден полицаите само предупреждаваха за открито лице, но глобата е 300 лв.

Не е броня, но повече помага, отколкото вреди, казват учените

Да може да се излиза извън дома, без да се носи предпазна маска, вероятно ще е първото облекчение на предпазните мерки малко след Великден.

Такива са плановете на правителството, ако нивата на разпространение на COVID-19 в България останат ниски и съответстват на математическите модели и след Великден.

Именно заради това заповедта на здравния министър Кирил Ананиев за задължителното покриване на устата и носа с предпазна маска или поне шал на всички открити и закрити публични места е със срок до 26 април. Ако обаче нивата на заразата растат повече от предвиденото, тя ще бъде продължена.

Правителството въведе задължителното носене на предпазна маска по настояване на премиера Бойко Борисов от полунощ на събота срещу неделя. Това е втори опит на кабинета да наложи носенето на маска. Целта е при затоплянето на времето и появата на все повече хора по улиците така да се намали предаването на коронавируса от човек на човек.

“Най-лошото предстои”, мотивира Борисов въвеждането на новото ограничение.

За липса на маска глобата ще е поне 300 лв. Въпреки това в неделя

полицаите само

предупреждаваха

хората, но не

глобяваха,

видяха репортери на “24 часа”. Почти навсякъде по аптеките и магазините пък имаше от предпазните средства.

“Здравите хора нямат нужда от маски. Маските пазят другите от нас, ако сме болни. Сега ще трябва да се носят маски, защото има много безсимптомно пренасяне на вируса”, обясни пред “Дарик” в събота пък пуломологът Александър Симидчиев, член на доскорошния медицински съвет към правителството.

Въпреки че Световната здравна организация не препоръчва носенето на предпазни маски за хора, които не са болни, все повече държави въведоха това задължение. В Австрия и Чехия например излизането от вкъщи без маска на лицето е забранено.

А маските бяха обявени като една от основните причини част от азиатските държави да минат сравнително леко засега през коронавирус епидемията.

От началото на кризата с коронавируса Хонконг и много други райони в Азия наредиха да се слагат маски на обществени места със или без наличие на симптоми. Въпреки скептицизма на Запада и подигравките, че азиатците са обсебени от тях, тази тактика обузда развихрянето на заразата и там се справиха по-добре с контрола над инфекцията от Европа и Северна Америка, констатира Си Ен Ен.

Проучване в Китай свързва

употребата на

маски със

70-процентно

намаляване

на риска

от този вирус.

“Тестовете показват, че лицевите маски по-вероятно помагат, отколкото вредят. Дори да са направени от плат у дома, ако хората ги носят редовно и внимават да не ги пипат, ще намалят опасността от вируса”, казва микробиологът от Калифорнийския университет “Бъркли” Ейдриън Бърч.

Според повечето инструкции за защита от коронавируса той се разпространява главно чрез пръски от кихане и кашляне, които околните вдишват. Затова маските се препоръчват главно за болни, носители на вируса или такива, които се грижат за заразени.

Носенето на маска не е броня срещу коронавируса, можете да го пипнете и през очите или чрез аерозолите, които минават през тъканта. Но тя ефективно спира пръските от устата – главния източник на заразата. Според някои изследвания това снижава петорно риска от зараза по капков път в сравнение с липсата на подобна бариера.

При близък контакт със заразен човек маската не ликвидира, но намалява риска вирусът да проникне у вас.

Ако сте със симптоми на болестта или доказано позитивни, носенето на маска защитава околните. Затова тя е толкова важна както за болните и техните роднини, така и за здравните работници, които се грижат за тях.

Боравенето с подобно предпазно средство не е проста работа, предупреждава Би Би Си.

Свалянето

изисква

специално

внимание,

защото някой вирус може да полепне по ръцете ви. Изхвърлянето, прането и дезинфекцията на маската също трябва да стават по специални указания според нейния вид. Някои носят еднодневните по няколко пъти и така се излагат на по-голям риск. Тя обаче може да създаде фалшиво чувство за сигурност и да се пренебрегнат другите мерки за защита.

Фактът, че милиони хора са “тихи носители” на вируса и масово пръскат заразата, без да знаят, все повече накланя везните в полза на маската като защитно средство, уверява Би Би Си.

Според направено наскоро изследване в Пекин една трета от заразените с вируса не показват симптоми. Пак в Китай е установено, че скритите носители на вируса, известни като пациенти “стелт”, вероятно са виновни за заразяване на 80% от позитивните. Италия е особено красноречив и трагичен пример.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ