Извънредно, евакуират Перник заради скъсана дига

980x551_1588840802

Няколко блока в пернишкия квартал „Калкас“ бяха евакуирани заради тежка авария. Тази сутрин се е скъсала дигата на шламохранилище, обявиха от общината.

Има и наводнени дворове на къщи.

Шламохранилището съдържа отпадъци от дейността на ТЕЦ „Република“ и от екологична гледна точка не бива да се допуска тези отпадъци да попаднат в река Струма. Това съобщиха за bTV от РИОСВ-Перник.

Засегнат е участък от около 3-4 метра от дигата, каза пред БНР кметът на Перник Станислав Владимиров. Водата тече в деретата, стигнала е почти до пункта за технически прегледи на КАТ.

Кварталът е отцепен от полицията, изпратени са и екипи на пожарната. На място работи тежка техника на „Топлофикация“ и на три местни фирми.

Ключови булеварди в миньорския град са затворени заради опасност от заливане. Сред тях е и външната магистрала от „Софийско шосе“ до разклонението за кв. „Изток“, сигнализират жители на града.

Шламохранилището е собственост на ТЕЦ „Република“. Депото съхранява повече от 50 години милиони тонове отпадък от дейността на топлоцентралата, уточни пред БТА изпълнителният директор на дружеството Любомир Спасов.

Местни жители разказват, че заради скъсаната дига е наводнено и футболно игрище в района. По думите им там всеки ден деца си играят и карат колелета и само лошото време тази сутрин предотвратило сигурна трагедия.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ