Какво става, ДеБъ!? Искате да сте Пеевски на София ли? Да лапате, да лапате…

7 Dni Bulgaria08.06.2020
методи лалов

Демократична България се опитва през задния вход за овладее Столичния инспекторат. И да блажи здраво в стил „Делян Пеевски“!

Бившият съдия със спорна репотация Методи Лалов и колежката му Яна Тодоранова са внесли доклад, с който предлагат инспекторатът да бъде разпарчетосан и функциите му прехвърлени към районните кметове.

Мотивът е децентрализация и подобряване на дейността, защото сега районните кметове били без правомощия и власт. Това, разбира се, не е вярно, достатъчно е човек да прочете закона и десетките общински наредби, които дават широко правомощия на районните кметове в различни сфери – търговска дейност, строителство, опазване на зелените площи, пътна инфраструктура.

Кучето е заровено в кратките мотиви – правомощия и власт за контрол!

В момента Столичен инспекторат е централизирана структура, която е подчинена на кмета на Столицата и се отчита и контрилира от Столичния общински съвет. Инспекторатът има най-важната функция – контрол по изпълнение и спазване на доста общински наредби. Той проверява и дали се спазват всички разрешителни, издавани от кмета на общината,други структури, както и от районните кметове. И това отговаря защо ДъБъ драпат като бесни кучета да докопат Столичен инспекторат.

В момента кметовете на христо Иванов, Атанасов и Зелените контролират чрез районните си кметове Средец, Триадица, Лозенец, Слатина, Красно село, Овча купел. Т.е. всички централни райони, включително и знакови територии като бул. „Витоша“. Другите райони пък са апетитни за строителство.

Хватката е в това, че районните кметове издават, съгласуват десетки разрешителни. Ако Столичен инспекторат мине под тяхната шапка и ръководство, това просто казано, означава, че ще контролират сами себе си. По този начин районните кметове ще застанат на входа и на изхода на десетки икономически дейности в София, които генерират стотици милиони левове обороти.

Например разрешителните за търговска дейност – една „Витошка“, която е пълна със заведения и други обекти от началото до края ще се контролира от двама кмета – Трайчо Трайков на „Средец“ и Димитър Божинов на „Триадица“. Те ще разписват разрешителните и сами ще контролират спазването на тези разрешителни, които са издали със свой подпис.

Това не е децентрализация, а скрита концентрация на власт и контрол над интереси. За това обаче никой от Демократична България не обелва и дума. Вместо това говорят общи приказки за правомощия, ефективност и други подобни глупости.

Миналият вторник тяхното предложение беше разкостено в комисията по Екология на СОС, а Методи Лалов като вносител държа празни политически речи и тиради, но не отговори на нито един поставен въпрос.

Общински съветници от други групи посочиха, че зад това предложение има скрити цели и мотиви. Беше поискано разяснения колко ще струва тази децентрализация, как така районния кмет ще контролира сам себе си, как ще работят инспекторите щом са подчинени на един районен кмет, а работата им е свързана с дейност и в други райони?

На всичко това Методи Лалов не отговори. Няма и да отговори. В четвъртък Общинският съвет ще гледа доклада и окончателно ще се произнесе по него.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ