Човек на Корнелия я съсипа отвътре, подигра се на гроба на Ламбо

Стефан Данаилов

Членът на БСП, учредител и председaтел на ОПО „Родина“ в гр. Стара Загора, дългогодишен състезател и републикански шампион по самбо Станимир Петров се изказа остро срещу лидера на партията Корнелия Нинова. Петров не скри разочарованието си от пиар акцията на Нинова до гроба на Стефан Данаилов.

„Не очаквах такава пиар акция при положение, че пред партията и държавата стоят редица нерешени проблеми – коментира депутатът. Една социалистическа партия е редно да се занимава с по-различни неща от пиари по гробищните паркове. Но след като Корнелия си е назначила за пиар погребален агент, така се случва. Васил Самарски, който се грижи за имиджа на Корнелия в телевизията на БСП, е собственик на погребална агенция. Логично е да има афинитет към подобни изпълнения. Такъв е политическият хоризонт на тези хора. Този човек имаше и телевизия, и радио в Казанлък, но и погребална агенция. Доскоро се говореше, че без него не можеш да погребеш никой в Казанлък. Някои хора успяха да изградят нещо като личен социализъм, та дори и през гробищните паркове. Прекомерната експлоатация на образа на Стефан Данаилов в БСП, особено от Корнелия, води вече до обратен на очаквания ефект”, заяви пред „Инфакто“ Петров.

Той разказа, че е член на БСП от 13 години и е работил за всички избори досега и допълни, че е довел много хора в партията. „Това прави ли ме опозиционер, според вас? Считам, че размахването на заплахата от подобна мистична опозиция е само инструмент за защита на Нинова. В една нормална демократична структура винаги има хора с различно мнение. Ние вече се отрекохме от онези тоталитарни времена, когато нашите мисли бяха еднакви с мислите на вожда. Категорично не приемам да ме слагат в каквато и да е форма и схема, наречена вътрешна опозиция. Аз водя политически диалог с всеки. Не може лидерът на БСП да посочва с пръст цели групи в БСП и да им лепи етикети. Това е недопустимо поведение. Ние навремето изгонихме Георги Първанов, казахме, че можем без него. Сега казваме, че можем и без Сергей Станишев и се борим със „станишевизацията“, измислена всъщност от Нинова. Гоним и Михаил Миков, защото и без него можем. Накрая с кого ще останем в БСП? Това не е начин на правене на политика. Явно Корнелия може без всички. И без партията може.

Мои другари са ме предлагали за различни постове, но винаги ме е интересувало просто да помагам на партията. Не виждам себе си като активен политик. Като дете четях много литература, свързана с борбата на левите партии по света. Влязох в БСП точно с тази мотивация, да бъда полезен на това, в което вярвам.  Нашата организация беше една от най-големите като цяло. Партията можеше да използва нашите момчета по време на избори, по време на кампании. Отделно покрай нашите членове гравитираха още много други външни хора. И дори са идвали на наши чисто партийни събрания. За мое съжаление вече не само че не сме една от най-големите организации, но нещата изобщо в Стара Загора не вървят добре. Процесите на разпад и на разграждане на партийните организации са започнали отпреди 30 години. Но, ако приемем, че досега БСП се движеше надолу, то през последните няколко години партията е в състояние на свободно падане. Опитвали сме се през годините да предлагаме хора за членове на партийни съвети, на контролни комисии, за делегати на Национален съвет, дори за кмет на общината. И ако преди по един по-деликатен начин бяхме отстранявани на финалната права, то в последната една година, когато отивам на партийна конференция, сякаш не отивам при другари, а отивам при заклети врагове”.

Станимир Петров е категоричен, че в БСП много отдавна вече не се събират най-прогресивните умове, както е било в началото на 20 век.

„Това безвъзвратно е отминало заявява той. – Тенденцията е да идват само послушни хора. Аз съм виждал как наши висши другари са казвали на Първанов: „Чест и почитания, другарю Първанов!“. На Станишев: „Чест и почитания, другарю Станишев!“. На Мишо Миков: „Чест и почитания, другарю Миков!“ И сега съответно същите тези хора се отричат от предишните си „почитания“, като отдават поредните си „чест и почитания“ на Корнелия Нинова. Всеки председател сяда на стола със своите нови „почитания“, които обаче са всъщност старите, набързо пренасочени „почитания“. Именно тези персони, които непрекъснато отдават почитания, не понасят хора като мен и останалите момчета от ОПО „Родина“, защото ние винаги ще търсим истината и ще задаваме въпроси. Това мога да го кажа съвсем отговорно, защото съм се изправял пред президента Първанов и съм го критикувал за неща, които не съм приемал за редни. Със Станишев не мога да си спомня колко разговори съм имал по въпроси, които са ме вълнували. А с Миков съм имал дори публичен спор. И с всички тези председатели на БСП аз и момчетата от нашата организация сме в отлични отношения. Това, че си позволявам да критикувам грешките на даден председател, не ме прави по-лош социалист от тези, които величаят всеки пореден председател и при ставане и лягане поднасят своите „чест и почитания“. Съвсем скоро, на 3 март, Корнелия беше в Стара Загора. Имах възможност да я попитам за някои грешки, които тя допусна през последните 4 години. И тя изненадващо се съгласи с всичко, което й казах. Съгласява се и по-късно се вижда, че нищо не се случва. Бих посъветвал г-жа Нинова да не реагира остро срещу хората, които я критикуват. След време ще се окаже, че тези хора са единствените, които биха седнали на една маса с нея. Моментните й пиари и отдаващите непрекъснато „чест и почитания“ изведнъж ще изчезнат. Кой наистина те уважава се разбира ясно, едва когато загубиш властта”.

Депутатът коментира, че Корнелия Нинова е идвала в Стара Загора лично малко пъти.

„Само по време на кампании, ако изключим последното й идване на 3 март – казва Станимир Петров – Аз си позволих да й кажа, че това е грешка. И бих дал един пример с Александър Лилов. През далечната 1992 г. в едно от чирпанските села се разпалва лют спор и партийната организация е на прага да се разцепи. Тогавашният председател на БСП Лилов научава, обажда се на селския партиен секретар и му казва: „Утре може ли да направите събрание, идвам при вас“. На следващия ден Лилов е при селяните, решават спора и организацията тръгва мирно и тихо напред.

Това са изцяло формални срещи с хора, които преди това са подготвени да зададат удобен въпрос, който г-жа Нинова да развие. Проблеми в никакъв случай не се решават, дори аз съм свидетел, че когато задам въпрос, който не е удобен, някои другари ме поглеждат с такъв поглед, че определено се чувствам лекинко унищожен,  разочарован. Това поведение на мишкуване се подкрепя изцяло от ръководството. Аз си спомням едно интервю на Нинова, в което тя заявява, че за да успее един лидер, трябва да се обгради с умни и можещи хора. Попитах Нинова дали е успяла да направи това.

Отговорът й беше, че донякъде е успяла. Но явно това не помага на БСП да изпълни трите думички от името си със съдържание – българска, социалистическа, партия. На висши партийни постове се пробутват хора с обидни прякори. Съгласен съм, че, за да бъдем силна партия и да не представляваме този башибозук, който сме в момента, ни трябва твърда ръка. Но това не означава да изхвърлиш половината партия, защото е на друго мнение. Аз съм спортист, нямам образованието на лидерите на БСП, дори нямам чисто житейския им опит, но имам контакт с обикновените хора. Пряк и непринуден контакт. Прави ми впечатление, че обикновеният човек дълбоко не вярва на БСП. И за това не е виновна безмилостната пропаганда, която върви вече 30 години за лошите комунисти, за ДС и пр. Виновен е именно този фалшив профил, който БСП има.

Давам пример, през 2013 г. в едни огромни преспи аз и моите другари водихме възрастни хора да гласуват на референдума за АЕЦ „Белене“. След което БСП забрави за това. Нормално ли е такова нещо?! Има и друго, когато БСП е в опозиция, говори едно, когато получи властта прави съвсем друго. Сега г-жа Нинова говори за прогресивен данък, а именно БСП въведе плоския данък. Питам: БСП има ли устойчиви концепции, или те се различават съобразно лидера? Аз съм член и на Областен съвет, и на Общински партиен съвет, и на Общинската конференция и виждам как се случва всичко. Няма никакво значение какво ще кажем на някоя от тези трибуни, които уж са дадени, за да може всеки партиен член да каже за какво е там, какво мисли. Винаги има едни, които са посочени за лоши, нещо като врага с партиен билет, и други, които каквато и глупост или нелепица да направят, колкото и неавторитетен обществен образ да имат, те винаги са на първа линия“, допълва още социалистът.

Петров е категоричен, че партията за врага с партиен билет председателката много внимателно следи, пък за лицата с просташки манталитет или такива, които нанасят имиджови вреди на БСП, не следи. По думите му ръководството не се интересува кой по-надолу от тях какво прави. И допълва, че БСП представлява един разпадащ се гигант.

Станимир Петров разказа и как работи организационната машина на БСП.

„Мисля, че в самото начало на избора на Нинова имаше някаква искрица надежда – коментира той. – Когато Корнелия за първи път дойде в Стара Загора по време на кампанията за президент, аз директно й казах, че съм подкрепял Миков, но въпреки това виждам в нея някаква искрица за бъдещето и дори й предложих една идея, която е много стара в нашата партийна организация. Това е идеята за провеждане на военно обучение сред младите членове на БСП. Става дума за разиграването на различни игри, които в Русия се наричат „патриотични игри“, в Германия „екшън игри“ и пр. Това е нещо много популярно сред младите хора по света. Да разиграват различни военно-тактически маневри с макети на оръжие. Спи се на палатка, прави се лагерен огън, водят се смислени разговори, пеят се патриотични песни, обсъждат се историческите спорове. Това е начин за ограмотяване и сплотяване на колективите. Разбира се, Нинова каза, че идеята й харесва. И както винаги нищо не се случи. Начините да привлечеш млади хора да участват активно в партийна дейност не са много. Трябва да използваш тяхното любопитство. Нашият опит като партийна организация показва, че кабинетното рецитиране на социалистически лозунги не ангажира хората. Това не е интересно вече дори за възрастния електорат на БСП. Разговорът с гражданите трябва да е адаптиран към съвременните проблеми на света. Проблемите на човечеството преди 150 години не са еднакви с тези сега. Конфликтите са различни, прослойките са различни, желанията на хората са различни, материалният им статус е различен, технологиите са различни и т.н.

Станимир Петров е категоричен, че в момента на практика не съществува механизъм, по който се прибавят хора към партийните организации.

„БСП не прави нищо, за да добавя хора – анализира Петров. – Аз не знам в Стара Загора как се прибавят нови членове в партията. Може би понякога някоя баба решава да си запише внука, но това е рядкост. И е чисто формално членство, то съществува само на книга. Членската маса определено се стопява. Аз съм свидетел как от конференция на конференция членовете намаляват. А средната им възраст се увеличава. Няма приток на нови, активни хора с идеи и енергия. Идват хора, които не само краката не ги държат, но и бастуните вече не ги държат. Това ли е активният диалог в БСП?! БСП няма позиция по нито един  международен проблем. Ние още не знаем какво мисли БСП за преврата в Украйна, нито пък знаем какво е отношението на БСП към войната в Сирия, там има поне пет-шест различни виждания за разрешаване на конфликта. БСП е антифашистка партия, но няма никакви инициативи за т.нар. Безсмъртен полк или ако има, те са толкова изкуствени, че… Всичко това води до много лоши сигнали към електората. Отново възниква въпросът: БСП каква партия е, какви идеи защитаваме? Редовите членове като мен научават единствено като някакво далечно ехо за срещите на председателката Нинова само с един-единствен посланик в България. Други държави няма ли?! Явно срещите на г-жа Нинова на „Козяк“ изчерпват всички компетенции на БСП в областта на международната политика. Мислене, становища, позиции не са нужни”.

Според Станимир Петров, БСП дори и да спечели властта, няма с кого да направи коалиция за управление.

„Политическата обстановка показва, че нито една партия няма ресурс да управлява самостоятелно – казва той. – Затова въпросът за коалиционната политика е изключително важен. Дори БСП да спечели властта, как и с кого ще управлява? Набързо ще направим коалиция по модела „Орешарски“, така ли? Знаем какво стана. БСП няма диалог с нито една партия вътре или извън парламента. Ние дори нямаме диалог с нашите бивши другари от АБВ. Президентът Първанов ми е казвал, че разговорите за съставянето на Тройната коалиция са започнали 4 години преди нейното фактическо съставяне. Ето такава визия за управление аз не виждам днес в БСП. Партията хубаво декларира, че иска да управлява, но с какъв екип ще управлява? Кой ще бъде външен министър, кой ще бъде икономически или социален министър?

Хората, когато гласуват, искат да знаят за кого гласуват. Защото част от лицата по върховете на БСП вече имаха шанс да направят нещо за държавата и се провалиха с гръм и трясък, провалиха усилията и надеждите на много социалисти. Същите, които са около Нинова сега, отново са готови да заемат висши държавни постове. Кой работодател ще те търпи да правиш непрекъснато груби грешки и да бъдеш отново на работа?! Заявките на сегашния председател Нинова, че ще вземе можещи хора претърпяха пълно фиаско и дори наблюдаваме точно обратния процес, да се обгражда само с дефицитни хора. Умността е избутана назад и встрани. Това вече е партия, препълнена с лъвове с миши опашки. Така казваше един мой треньор“, заявява Петров.

Социалистът споделя още, че никога не е одобрявал и подкрепял Корнелия Нинова, а причината е повече от ясна, задкулисната договорка с която тя е станала лидер на БСП.

„Илюзиите за Нинова поне при мен рухнаха напълно. Помните ли как готвената коалиция за президентските избори с АБВ изведнъж пропадна?! Защо? Че хората от АБВ са същите като нас. Да не говорим, че ние трябва да се опитваме да привличаме хора отвсякъде, широка периферия. А не да си гоним нашите хора. Нинова разформирова и старата коалиция, която Миков изгради. Победата на Румен Радев легна именно върху широката подкрепа от целия ляв спектър. Радев не бива да забравя, че БСП го направи президент. Всички ние виждаме огромните разминавания между ръководствата по места и централното ръководство. Давам за пример пернишкия кмет. Нинова отива в Перник, пернишкият кмет го няма до нея. Когато премиерът отива, пернишкият кмет е до него. Ние, социалистите от провинцията, как да тълкуваме тези разминавания?”.

Петров разказа и потресаваща история при избора на партиен ръководител в Стара Загора. „Хора, които никога не са ставали да кажат една дума на трибуната, бяха избрани на първите места в Партийния съвет. Скопена работа . През последната една година се усеща, че дори и хора от местната партийна структура, с които сме много близки, вече са настроени срещу нас. В момента в БСП се насажда страх, има много напрежение, всеки срещу всеки. Има пълен отказ от диалог. Дори не питат защо някой мисли така. Обявяват го за персона нон грата. За съжаление не всеки издържа. БСП се превръща в партията на „чест и почитающите“ празноглавци. Носът им замита пода пред Нинова, тъй като им е много дълбок поклон“, допълва още социалистът.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ