Ангел Кунчев: Искам да се удължи извънредната епидемиологична обстановка

Ген. Венцислав Мутафчийски, Доц, д-р Ангел Кунчев

„Няма да блокираме Доспат и Сърница заради огнището от Covid-19. Скоро заразата ще бъде овладяна и положителните случаи рядко ще намалеят в близките дни“. Това съобщи в Пловдив главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев след среща с представители на здравните инспекции в Смолян, Благоевград Пазарджик и кметовете на огнищата на коронавирус – Доспат и Сърница.

Досега заразените в Доспат са 51, а в Сърница – 17. Всичките са жени, работили в цех за играчки.

Вчера бяха наложени първите по-строги противоепидемични мерки в родопските общини. Бяха затворени детските градини, спортните центрове и кътовете за отдих. Забранено бе и събирането на повече от двама души на обществени места. Дезинфекцират се щателно всички публични пространства.

Доц. Кунчев допълни, че са проследени и изследвани всички контактни лица. От огнището е хоспитализирана само една жена от село Любча.

По думите му хигиената в цеха за играчки е на изключително високо ниво и вероятно жените са се заразили при лични контакти преди или след работа. Не можем да установим откъде е тръгнала заразата, подчерта той.

Доц. Кунчев ще предложи извънредната санитарна обстановка в страната да бъде удължена с 15 дни или месец.

Очаквайте подробности.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ