Гръмотевица в ЕС! Предложиха Сергей Станишев да стане председател!

сергей станишев, корнелия нинова

Френският президент Еманюел Макрон е предложил на германския канцлер Ангела Меркел Европейската централна банка (ЕЦБ) да бъде оглавена от французойката Кристин Лагард, предаде Ройтерс, като се позова на дипломатически източници от Брюксел.

Лагард сега е управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ). Меркел е много положително настроена към идеята Лагард да бъде избрана начело на ЕЦБ, допълват източниците.

За евентуален приемник на Доналд Туск начело на Европейския съвет се споменава името на белгийския премиер Шарл Мишел, който е от либералите. За дипломат номер едно на ЕС се споменава Марош Шефчович, който е словак и сега е еврокомисар за енергетиката и заместник-председател на ЕК, съобщи БТА.

Изданието Politico пък съобщи, че се обсъжда Сергей Станишев да стане председател на Европейския парламент. В момента Станишев е президент на Партията на европейските социалисти и е член на Европейския парламент от 2014 г. Той е и премиер на България в периода 2005 и 2009 г.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ