Проблемът на Игнатов не са порно-снимките на гаджето му, а порно-биографията му на архитект

борислав игнатов

Млад, богат, преуспял у нас и в Америка – такъв образ пробутват на избирателите „десните“ от червено-синьо-зелената коалиция „Демократична България“ за своя кандидат-кмет на София Борислав Игнатов.

В интернет биографията на варненеца Игнатов в Уикипедия е записано, че през 1995 година завършва архитектура в Университета по архитектура, строителство и геодезия. Работи известно време на свободна практика и през 1999-а тръгва да преследва американската мечта.

Зад океана правил проекти в архитектурното бюро William Rawn Associates в Бостън. Две години по-късно се преместил в Ню Йорк, при фирмата Perkins and Will. През това време завършва Колумбийския университет и накрая, през 2007-а, основава архитектурното ателие Bignatov Studio New York.

Незнайно защо през 2009 година Игнатов се връща в България, където продължава работата си, а през 2016 е избран за шеф на Управителния съвет на Камарата на архитектите и така до днес, когато се включва в политиката.

Понакъсаната биография на архитекта кандидат-кмет не дава отговор на няколко основни въпроса.

Например, при проверка на сайта фирмата му Bignatov Studio New York, никъде не пише за него. Вместо това има информация за Борис Игнатов, чийто биографични данни са същите. Интересно защо новоизлюпеният политик в професионален план зад граница се е представял с името Борис – вероятно защото е по-кратко за чужденците. Каквато и да е причината, е безспорен факт, че кандидат-кметът има две имена – едното е за професионалния му живот, другата за политическия. И тази двойнственост може би трябва да притеснява избирателите.

Името на Борислав Игнатов се появява едва след справка в Търговския регистър. Там той фигурира като едноличен собственик на капитала на фирмата. Само че единственото общо с Ню Йорк е името на американския мегаполис – дружеството е регистрирано във Варна и е вписано от съда през 2007-а – именно тази година е посочена и в професионалната му биография. Тоест налице е още една странност – всеки, като види името на компанията, си мисли, че тя е в САЩ. А всъщност, тя е тук, в морската ни столица. Това не е подсъдно, но е заблуждаващо, особено когато става въпрос за предизборна кампания и представяне на кандидат за кмет на София.

Същото е и с друга фирма на Игнатов, където той участва като съдружник – Би Ес Си Ню Йорк – и тя регистрирана във Варна.

Толкоз за активния американски бизнес на архитекта, покорил САЩ и голяма част от останалия свят с професионализма си, който сега изтъква, в опита си да оглави Столичната община.

Противоречивост

Противоречивия професионализъм на Игнатов се коментира отдавна в архитектурните среди у нас.

Един от последните му проекти е реновирането на стара каменна сграда от 19 век във Варна. По проект на архитекта кандидат-кмет в средата на историческото здание се строи нова модерна сграда.

„Необходимо е да се създаде пълен контраст при новата и старата част с цел всяка от тях да бъде адекватна за времето си“, казва през юни пред телевизия Блумбърг Борислав Игнатов.

А някаква популярност Игнатов добива с проектираната от него отново във родния му Варна „Къща Дърво“. Той е чертае преди повече от 10 години и според мнението на част от варненци, издигнатата сграда е грозна, независимо от екстрите и екодизайна й.

До колко е естетически добре проектираното от Игнатов, читателите могат да преценят сами от снимките.

Друго противоречие в политическото говорене на Игнатов е фактът, че понякога има съмнения за какво и кога казва истината.

Преди 2 години Игнатов съобщава в открито писмо до медиите, че като председател на УС на Камарата на архитектите е приел поканата на инвеститора Магна МК да организира конкурса за небостъргача Парадайз Тауър в Лозенец. Това се случва въпреки протестите на живущите наоколо. Тази информация е публикувана в седмичника Капитал през 2017 година.

Сега, като кандидат за кмет, архитектът е абсолютно против издигането на друг небостъргач в същия кварта – „Златен век“.

Въпросът е кога експертът е искрен – когато защитава огромна инвестиция, от която най-вероятно ще вземе хонорар, или когато е срещу такава, но по време на предизборна кампания и като политик?

Защото като бизнесмен Игнатов очевидно има проблеми – оборотът на студиото му в рамките на година намалява в пъти. От 390 000 лева е паднал на 62 000 лева. Това не говори добре за човек, претендиращ че е търсен от цял свят заради експертизата си.

Ексцентрични идеи

Борислав Игнатов се държи доста странно като за един много кратък период от време предложи доста ексцентрични идеи, които пораждат основателни съмнения за неговият професионализъм.

За по-малко от месец претендентът за градоначалник даде следните идеи: бизнес центровете да отворят детски градини, нестолични автомобили да не влизат в центъра на града в дни със замърсяване, всяка бюлетина на вота да бъде наградена с посадено дръвче. Да не говорим за абсурдната му идея да има общ стадион за ЦСКА и Левски.

Игнатов беше взет и на подбив в социалните мрежи, след като публикува в профила си проект за подмяна на Паметника на Съветската армия.

На фундамента войниците са заменени от държавния герб на България. След като се образува вълна от възмущение и подигравки, архитектът обяви, че това е „сатира“.

Сатира ще се окаже и цялата му професионална биография, както и кандидатурата му за кмет на София.

СКАНДАЛ.бг


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ