Българският Индиана Джоунс срина със земята Мая Манолова! А какво каза за София…

53

Не на този популизъм и на тази политическа хамелеонщина, която ние виждаме от единия от кандидатите на балотажа. Това каза в емоционално интервю за „Фокус“ археологът проф. Николай Овчаров и по този начин ясно и категорично заяви своята подкрепа за Йорданка Фандъкова преди втория тур на местните избори в София в неделя.

„Никой в София не взима решенията еднолично, както говорят тези, които искат да променят статуквото“, отсече още Българският Индиана Джоунс, както наричат великият ни археолог.

Овчаров напомни, че преди време върху Софийските хали и на Банята са растели дървета и храсти и изрази надеждата хората да не са късопаметни за тези факти.

„Аз знам какво беше преди това. Помня, когато върху Софийските хали и на банята растяха храсти и дървета дори. Надявам се софиянци да не са забравили това нещо и да оценят това, което се е получило през последните години. Не на този популизъм и на тази политическа хамелеонщина, която ние виждаме от единия от кандидатите на балотажа“, добави той.

Професорът заяви, че в сферата на културата и археологията нещата в посока подобрение са не просто видими, а даже забележими от Космоса.

„Видяхме какво се случи с Ларгото в София, за което отново хора, които искат да променят статуквото, за малко щяха да направят така, че то да бъде блокирано в последния момент и държавата да загуби десетки милиони лева. В момента това се прави пред „Шератон“ и това ще се превърне в един огромен археологически парк. Под „Света София“ в столицата се изгради нещо, което наподобява и може да бъде сравнено единствено и само с подземията на Рим. Това е нещото, което привлича толкова много хора в София и неслучайно София буквално израсна от гледна точка на туризма“, каза още професор Овчаров.

Той посочи, че като археолог през последните 10 години благодарение на Столична община, е разкрил манастира на Паисий Хилендарски в Урвич. „Тук не става дума само за кмета Фандъкова, никой не взема решенията еднолично, а напротив. Минават през иглени уши, през комисии, гласувания и така нататък. Невинаги успявахме, някой път не ни бяха давани средства, но така или иначе все пак със защитени проекти ние все пак разкрихме манастира на „Паисий Хилендарски“ в Урвич, край София, до Панчарево. Надявам се, че при следващия мандат на г-жа Фандъкова този манастир ще бъде възстановен и ще стане една от светините край София и също така и репер в отношение на културно-историческия туризъм“, допълни археологът.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ