Здравният министър иска пълно затваряне заради COVID-19 кризата в страната!

проф. Костадин Ангелов

Заболеваемостта в България е 23 569 случая за миналата седмица. Това е нарастване със 102,07%, което ни нарежда ни на 11 място в ЕС. Това заяви главният държавен здравен инспектор – доц. д-р, д.м. Ангел Кунчев по време на извънреден брифинг в МС.

„Пирогов“ е една от болниците, които даде 50% от легловата си база за борбата с COVID-19. Изключително натоварен е графикът ни. Това заяви директорът на болница „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

По думите му заразените медици в лечебното заведение са над 2000.

Колкото и да е подготвена една система, тя не може да издържи на подобен натиск. За мен най-важно е опазването на живота и съм готов да поема всякаква отговорност. Всеки живот има значение. Сега е време, докато спазваме дистанция, да се държим един за друг.

Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Аз няма да бъда министъра, който ще предаде усилията. Нужно е да предприемем нови мерки. Днес заедно с експертите предложих тези мерки на министър-председателя. Те ще влязат в сила от петък, обяви той.

„Време е да се обединим в името на живота. Важно е да положим тези усилия, за да запазим хиляди. Ние сме длъжни да направим нужното, за да спасим сънародниците си. Ако мерките дадат резултати на Коледа ще помислим за отхлабване на мерките. Искам да дадем на време на системата“, посочи министър Ангелов.

По думите му по-строгите мерки ще дадат резултат преди Коледа. Министър Ангелов увери, че ще спечелим тази битка с разум и интелект.

Ето какво предлага НОЩ:

– Удължаване на срока на извънредната епидемична обстановка с 4 месец, до края на месец март

– Преустановяване на присъствените занятия в университети, училища, детски градини и ясли, както и всякакви извънкласни дейности

– Преустановяване на колективни спортни мероприятия, конгреси, семинари, конкурси и частни организирани тържества

-Няма ограничение в дейността на обществения транспорт

– Продъжалване на забраната за дискотеки

-Преустановяване на дейността на заведенията за хранене, кафета. Могат да работят само за доставки по домовете

– Без вътрешни и външни екскурзии

„Колкото и да е подготвена една система, тя не може да издържи в тези обстоятелства. Няма да издържат лекарите и сестрите ни. Аз съм лекар, за мен най-важното е опазването на живота и хората и съм готов да поема отговорност и риск. Не можем да си позволим да губим живота на млади, на възрастни, на лекари, на учители, всеки живот има значение. Много лекари са болни, техните близки са болни. Много лекари починаха, изпълняваха своя дълг. Разумът и сърцето ми казват, че е нужно да предприемем нови мерки“, каза министър Ангелов.

Ние не налагаме локдаун, вярваме, че заедно ще го наложим. Така и вие ще станете герои в домовете си, заяви още Ангелов.

Длъжни сме да направим това усилие. Защото само живите хора могат да вдигнат една държава. Няколко седмици дисциплина, ще спасят хиляди човешки животи.

Ако мерките дадат резултат, за Коледа ще обмислим отхлабване. Искам да дадем на системата поне месец, каза още той.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ