Сачева и Дончев срещу президента: Не чухме конкуренция на идеите ни

деница сачева

Правителството изработва нова помощна мярка за бизнеса на стойност 180 млн. лв.

Като поредно политическо заяждане оцениха социалната министърка Деница Сачева и вицепремиерът Томислав Дончев думите на президента Радев от днес, че българите умират не заради коронавируса, а заради хаоса в управлението на кризата.

„Не приемаме нито една от критиките на президента, защо той е човекът, който в целия си мандат не беше в състояние да произведе един хартиен документ. Не чухме конкуренция на нито една от нашите идеи. Това е поредно политическо заяждане, с което само се руши доверието в институциите“, каза Сачева в кулоарите на парламента.

Тя защити бюджета за 2021 г., който прие окончателно парламентът вчера. Още днес в сайта на Агенцията по заетостта ще бъдат качени документите за кандидатстване по новата мярка 80 на 0, при която ще се изплащат по 24 лв. на ден на работниците в неплатен отпуск през предстоящия локдаун. От понеделник ще може да започне кандидатстването, увери социалната министърка. До 12 декември ще могат да получат парите си всички, които са били затворени от 28 октомври, обеща още сачева Сачева и добави: „Ще направим всичко възможно колкото могат повече хора да получат парите си преди Коледа.“

Още една схема, но този път за подпомагане на бизнеса, се разработва в момента. Тя е на стойност 180 млн. лв. и с нея ще се отпускат пари според определен процент от оборота, обясни вицепремиерът Томислав Дончев. Кандидатстването и подаването на заявления ще става изцяло по електронен, но детайли по новата помощна мярка ще бъдат съобщени в понеделник, обясни Дончев.

„България и тази година и следващата ще продължи да бъде сред държавите с най-нисък дълг. Страната ни се очаква да има сред най-ниските дефицити. Бюджет 2021 г. сме готови да го изпълним. Да критикуваш е изкуство. Тури си едно перде на очите, па мацай на ляво и на дясно. Кого обслужва президентът Радев. Полицаите, пенсионерите, социално слабите, лекарите, служителите на РЗИ? Не мисля. Мисля, че това е само скверна технология за трупането на политически дивиденти. И двата щама на коронавируса са опасни и Шипченски и Софийски“, каза Дончев по повод критиките на президента.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ