Басейнова дирекция за пореден път излови семейния ВЕЦ на бившата екоминистърка Фатме Илияз да точи язовир „Пчелина“

Фатме Илияз

Водната централа на съпруга и брата на бившия екоминистър от кабинета „Сакскобургготски“ Фатме Илияз – ВЕЦ „Пчелина“, за пореден път бе изловен от Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” да ползва водни обеми от едноименния язовир за производство на ел. енергия извън графика, утвърден от екоминистъра Емил Димитров заради започналата в страната водна криза.

Въпреки разпореждането на МОСВ през сухите месеци да не се ползва вода от комплексните и значими язовири за добив на електричество, собственикът на централата „Пауър Туенти Туенти“ ООД е засечен да продължава производството и да източва язовира до пернишкото село Лобош. Законодателството обаче е толкова меко спрямо подобен вид нарушения, че най-вероятно те няма да спрат. Съгласно чл. 200, ал. 1, т. 27 от Закона за водите санкцията е от 1500 до 5000 лв., а определената на фирмата глоба е 2000 лв., съобщава „Струма.бг“.

Санкции от 150 до 1000 лв. ще платят за недеклариране на дължимата такса за 2019 г., срокът за което беше до 31.01.2020 г., община Банско, благоевградската фирма „Флора ПВ“ на Павел Згуриев и гоцеделчевската „Агри Ко 2016“ на Николая Жикова. От всички глобени през ноември фирми най-сериозен е делът на „Кюстендилска вода“ ЕООД, която ще плаща за некоректното отчитане на изземваните и използвани води за водоснабдяването на с. Долна Гращица, както и за ползването на дренажите „Старка“, „Турската чешма“ и водовземната шахта след изтичалото на ВЕЦ „Каменица“ без разрешително за водовземане.

Басейнова дирекция определи и глоба от 20 000 на благоевградската фирма “Бултур 2012” ООД, собственост на дъщерята на бившия благоевградски кмет Атанас Камбитов – Елена. Тя е минимумът, предвиден в чл. 200, ал. 1, т. 231 от Закона за водите – за изземване с механизация на наносни отложения, а максималният й размер е 50 000 лв.

Припомняме, че миналия месец Камбитова влезе в бюлетина на дирекцията с багерите й, които били хванати да загребват материал от коритото на р. Струма в землището на петричкото с. Дрангово.

На същата стойност и за същото нарушение е и актът, връчен на разложката фирма „Боби 2007“ ЕООД. Неин собственик е бизнесменът Стефан Караджов, който още през 2016 г. попадна на прицела на прокуратурата за незаконен добив на баластра в местността Пипина чьошка, в близост до голф игрището край Разлог.

От постъпилите в дирекцията 12 писмени сигнала повечето се оказаха неоснователни, но други попаднаха на нарушители. В Разлог например сигнал за нерегламентирано ползване на води от тръбопровода, изграден за нуждите на бившия Комбинат за целулоза и хартия, установи, че тръбопроводът е собственост на столичното дружество „Разлог Биоенерджи“ ЕООД, захранва се с вода от каптаж „Извора-стар“ и е без монтирано измервателно устройство, отчитащо ползваните водни обеми от водовземното съоръжение.

Отново в Разлог бе установено нерегламентирано водовземане на минерална вода от частник, който монтирал отклонение на тръбопровода от обществена чешма към дома си, а в гърменското с. Дебрен бяха открити 3 къщи, заустващи отпадните си води в местното дере.

От съставените през ноември 22 акта за установяване на административно нарушение, 16 наказателни постановления и 4 акта за установяване на публични държавни вземания в касата на Басейнова дирекция са постъпили 96 000 лв., отделно са събрани още 19 520 лв. по наложени по-рано имуществени санкции.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ