Томислав Дончев посочи най-лошата дата за парламентарните избори

Деница Сачева, Томислав Дончев, Йорданка Фандъкова

Винаги сме готови за избори, няма лоша дата за избори. Това коментира пред Дарик радио вицепрезидентът Томислав Дончев. Повод за коментара му е намерението на парламентарният вот догодина да се проведе на 28 март.

По думите му колкото изборите са по –близко до топлата част от месеците в годината, толкова е по-добре за гражданите.

Веднага след това обаче заяви, че предвид настроенията в обществото, колко по-рано е вотът, толкова по – добре. Така опонентите има можело да се включват в битката,а суверенът да отреди кой е по-добрият.
Напомни, че по негова инициатива вече има сформирана работна група заедно с представители на здравното ведомство, РЗИ и ЦИК, за да търсят най-подходящите алгоритми по организацията на изборите.

По думите му здравните власти вече имат алгоритъм как трябва да действа самите избиратели и членовете на секции при пандемия.

Дончев обаче поясни, че продължават да работят по спорните въпроси и да търсят решение, визирайки гласуването с карантинираните. За целта е помолил външно министерство да направи справка държавите, които наскоро са провели вот ,как са се справили със ситуацията.

Ще сравним опита на всички, увери Дончев и добави, че има време да се направи добър алгоритъм и да покажем, че може да организираме избори.

Едната деликатна тема е тази за машините, но по думите на Дончев данните показвали, че те не носят висок риск от заразяване.

Направили и анализ относно каранитинираните и правото им на глас. Поясни, че е неприемливо граждани да се лишават от избирателни права.

По думите му обаче процесът за организиране на гласуване с подвижна урна не е лесна задача и предполага рискове заразяване.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ