Проф. Чорбанов ни развали Коледата с тези новини за COVID-19

Проф. Андрей Чорбанов

Вирусът кодира няколко протеина, четири от тях са тези, които изграждат структурата му. Вирусът постоянно се променя, за да се адаптира съм различните видове рецептори, за да прониква по-добре. Това заяви проф. Андрей Чорбанов пред Нова телевизия.

По повод новия щам на коронавируса, специалистът заяви, че за момента е установена промяната при който вирусът влиза в клетките, повече заразява, но не е установено, че смъртността ще е повече.

„Това, че ще зарази много повече хора, не означава, че смъртността ще се увеличи“, подчерта още той.

За ваксините и могат ли те да помогнат и при този щам, проф. Чорбанов заяви, че учените за момента не смеят да коментират, но ваксината е разработена именно за този протеин, който отговаря за разпространението. Това не било нов щам, а мутация на вируса. При нов щам има вероятност да се заразиш отново, но за момента това показва, че е нова мутация, която е по-заразна.

„Няма причина да очакваме тази нова мутация, да не е дошла у нас, пътуванията не са спирали, а по празниците са много повече. Трябва да се търси механизъм чисто научно какво ново ще ни донесе този вирус“, допълни още проф. Чорбанов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ