Министър Николова каза кога ще има отхлабване на мерките

Министър Мариана Николова

Туризмът е най-потърпевшият сектор от ограниченията. Най-важно обаче е животът и здравето на хората. Това отчете пред БНТ министърът на туризма Марияна Николова.

„Хубаво е да има такава алтернатива и за ресторантьорския бранш, но тепърва това ще се обсъжда с Националния оперативен щаб“, коментира Николова облекчението, което хотелите получиха – да могат да работят ресторантите им със заетост до 50%.

„На този етап отчитаме анализите и след 31 януари ще обсъждаме за отхлабване на мерките. Обсъжда се такова отхлабване“, издаде новина в аванс Николова.

Обсъжданите мерки, за да може ресторантите отново да заработят, са 50% заетост, предварителна резервация, спазване на дистанция, почистване на масите и дезинфекция. „Говорим само за ресторантите, не и за увеселителните заведения“, уточни тя.

Според Николова, взетите мерки от правителството, са разумни и значително по-леки от останалите европейски държави. Въпреки това най-потърпевши от тях били хотелиерите. Взетите мерки за помощ обаче са спасили от съкращение 30 000 души, а над 70% от хотелиерите са оцелели благодарение на държавната помощ.

По отношение на хванатите в нарушение заведения през уикенда, Николова коментира, че те поставят петно върху целия бранш и ще бъдат санкционирани по вече установения ред.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ