В каква държава живеем?! Шофьорът, убил 13-годишния Митко в Златоград, си карал спокойно с 20 акта и 12 фиша!

13-годишния Митко от Златоград

56-годишният шофьор Любен Уйчев, който блъсна и уби на тротоар 13-годишно момче в Златоград, остава за постоянно в ареста. Това реши Смолянският окръжен съд.

В съдебната зала стана ясно, че водачът е рецидивист на пътя. От 2000 г. до сега Уйчев има 20 акта и 12 фиша за нарушения, повечето от които са за превишена скорост, пише dir.bg.

Освен това е съден през 2002 г. за документно престъпление, за което е бил наказан с глоба. През 2003 г. е разследван за измама, но до внасяне на обвинителен акт така и не се стигнало.

Трагедията стана на бул. „България“ в родопското градче във вторник вечерта. 13-годишният Митко Крушков пресича на пешеходна пътека заедно с майка си, баща си и леля си. Момчето вече е стъпило на тротоара, когато пред погледа на родителите му, микробусът, управляван от Уйчев, се качва на тротоара и го помита с бясна скорост.

Телцето на детето изхвърча на 4 метра и пада в тревата. Преди удара, Любен Уйчев събаря един от знаците, а след това се врязва и в предпазната ограда на тротоара. Микробусът спира на 150 метра, а като доказателство за високата скорост, която може да се окаже доста над 100 км/час, остават километражът – засякъл на 90 км/час и оборотомерът – спрял на 6 000 об/мин. Ограничението в участъка, където има и надигната пешеходна пътека, е 40 км/час. Митко умира на път за болницата.

„Явявал съм се на много дела за причиняване на смърт при катастрофи, но това е най-тежкото от емоционална гледна точка. Обществото очаква справедливост и ние му го дължим. Прекъснат е млад човешки живот по нелеп и безсмислен начин. Едно младо семейство е почернено“, каза в пледоарията си окръжният прокурор Тодор Деянов, цитиран от „Отзвук“.

По думите му, Любен Уйчев, който е от Мадан, е не само рисков, но и опасен шофьор за участниците в движението, а извършеното от него се характеризира с бруталност и безотговорност.

Адвокатът на Уйчев, Георги Кутрянски поиска по-лека мярка за своя клиент, защото бил с добри характеристични данни, чисто съдебно минало и нямало да се укрие. Освен това шофьорът му споделил, че километражът и оборотомерът били повредени.

„Съжалявам много за това, което се случи. Съжалявам за детенцето, аз също имам три деца. Съжалявам, но това са нещата“, каза пред магистратите със сълзи на очи 56-годишният мъж. Той обясни, че никога не е работил в чужбина и няма намерение да ходи там и помоли за по-лека мярка.

Окръжните магистрати в Смолян обаче прецениха, че има опасност обвиняемият да се укри и да извърши друго престъпление и го оставиха за постоянно в ареста.

Нелепо загиналият Митко пък бе погребан в сряда. На следващия ден Златоград обяви Ден за траур. Жителите на миньорския град сведоха глави в памет на убитото дете. Те поднесоха цветя на мястото, където бе блъснато смъртоносно. На мълчаливото бдение вечерта пристигна и почернената майка, която благодари на всички за съпричастността към трагедията на семейството.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ