Кръстина Таскова от „ВОЛЯ“: Скандалите в парламента не хранят хората, социалистите бяха безотговорни

Парламент, Веселин Марешки без защитен "скафандър" и Кръстина Таскова

Народният представител Кръстина Таскова е зам.-председател на парламентарната група на ПП ВОЛЯ. Избрана е от Стара Загора. Има висше икономическо образование, както и магистратура по фармация.

Преди влизането в политиката е заемала висша мениджърска позиция. Експерт e в сферата на икономиката, финансите и здравеопазването. Специален интерес има към политиките за майките и децата. Омъжена, с двама сина. Ето какво казва тя за участието си в политиката.

– След седмица приключва работата на това Народно събрание, с кого бихте работили в следващия парламент?

– Ще започна с това, че на тези избори ние се явяваме като Патриотична коалиция ВОЛЯ и НФСБ. Както знаете, нашият лидер Веселин Марешки обяви пълна мобилизация на патриотичния вот. Към нас се присъединих и социалдемократите, и християндемократите, както и личности без партийна принадлежност, но истински родолюбци.

Така че ние ще влезем в следващия парламент с едно широко ветрило хора, готови да работят за народа и страната.

Конкретно на въпроса ви – ще работим с всички, които припознаят нашите основни приоритети в програмата – на първо място безплатни лекарства за ученици до 18г. и пенсионери над 65г., както и държавна верига от бензиностанции, мощна подкрепа за малкия и среден бизнес. Това са само част от първите мерки, които ще предприемем, ако сме в управлението.

– Този парламент завършва мандата си с нисък рейтинг. Какви са причините за това?
– Скандалите не хранят хората, не пълнят хладилниците. А това виждахме от партиите от статуквото през целия мандат. Ние по никакъв начин не се вписахме в това поведение, защото сме в парламента, за да работим, а не да хабим държавни пари за празни приказки.

Особено безотговорни през последната толкова важна година на криза бяха социалистите – не се регистрираха за работа, но идваха да си взимат заплатите. Народът е нашият работодател. Мислите ли, че това се одобрява от хората?!

ВОЛЯ е единствената партия, която не е управлявала. Няма как да носим отговорност за рухналия рейтинг на институциите. Ако ние сме в управлението, ще върнем доверието. Защото ще покажем реални резултати.

– Кой бешe най-важният закон, който този парламент прие и който не прие?
– За нас беше важно да прокараме проекта за държавната верига бензиностанции. Това се случи, но след гласуването идеята замря.

Затова трябва да сме в следващия парламент и в управлението, за да го направим и то както трябва. Знаете, че горивата определят цените на всичко останало- и на услугите, и на храните, и на транспорта. Това е първата задължителна стъпка към повишаване благосъстоянието на българите.

За съжаление, никой в парламента не ни подкрепи, когато внесохме законопроект за безплатни лекарства за ученици и пенсионери. Това е втората задължителна мярка, за да може домакинствата да поемат въздух с разходите си. Затова идеята остава първа точка в нашата управленска програма.

Над 300 000 българи се подписаха в подкрепа само за месец. Ще цитирам и социологическо проучване, според което 65% от обществото ни иска това да е факт. Значи остава да ни го възложат като задача с гласа си на 4 април и ние ще го свършим в кратки срокове, ако сме в управлението.

Ние, жените на ВОЛЯ, положихме много усилия да прокараме политики за жените и децата на България. Но не се приеха, явно това не им е важно на останалите партии. Например: 1000 лева за първо дете, 2000 лева за второ и 3 000лева за трето дете в помощ на образовани и пълнолетни родители.

Не ни подкрепиха за безплатни детски градини, за увеличаване стипендиите на отличнитците. Ние сме първата партия, която разработи специална програма, насочена именно към българските жени и деца. За жените от ВОЛЯ тя е приоритет. Защото жените на България я очакват.

– Кампанията започва следващата седмица, какви нови послания ще предложите в нея?
– За нас от ВОЛЯ кампанията е от първия ден на мандата, защото всеки ден доказваме, че сме нови, различни от статуквото. В следващия месец ще чуете от старите партии едни и същи, повтаряни с години обещания и за здравеопазването, и за малкия бизнес, и за образованието, а резултатите ги няма.

Ще дам един пример – всеки иска да подкрепя малкия и среден бизнес, но никой не дава конкретни решения. Защото икономика не се учи в парламента, а в реалния бизнес. Скоро ние ще излезем с една много силна идея, която би могла да преобърне начина, по който държавата раздава помощите сега в пандемията.

Нашата теза е, че бизнесът не трябва да бъде превръщан в молител. Държавата има всички данни за фирмите и трябва да е гъвкава, проактивна – тя да отиде при бизнеса и да му помогне, а не да го поставя на колене да се моли с огромна бумащина. Помощта е помощ, когато е навреме и когато е достъпна.
– Кои коалиции са възможни за вашата партия след изборите?

– ВОЛЯ е коректна партия – вече взимаме такива важни решения заедно с НФСБ, нашите партньори. Като гледаме какви нови-стари политически лица напират за НС, направо се чудим с кого, а ще трябва. Затова имаме две условия, от които няма да отстъпим- безплатни лекарства и справедливи цени на горивата чрез държавна верига бензиностанции.

И, разбира се, защитата на семейните и христянски ценности! По тази тема и двете партии сме категорични. Никакъв трети пол, Родител 1 вместо майка…Това са абсурди, които няма да допуснем.

– Преди време много се коментираше идеята за програмно правителство. Как я приемате?
– Какво значи програмно правителство? Това е бягство на партиите от отговорност. В политиката отговорност носят избраните от народа политици, а не назначените от партиите експерти.

Има моменти за такъв кабинет – например когато започна кризата – и ние, и други партии, говорихме за това, защото беше нужна широка политическа подкрепа за правителството, за да излезем с минимални щети от кризата. Сега тази идея не е актуална. Има партии, има програми на партиите- хората нека изберат тази, която наистина ще направи нещо реално за тях, за да живеят по-достойно и по-богато.

ПИК



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ