Бойко с изумителни думи какво очаква България, ако комунисти и турци пак заедно дойдат на власт

7 Dni Bulgaria28.02.2021
бойко борисов

„Българските граждани могат да се гордеят с манастирите в страната, чието възстановяване и обновяване не спира“, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на посещението му в храмовете в област Перник, чието изграждане и реставрация са подпомогнати от държавата. Премиерът Борисов акцентира върху огромната подкрепа на правителството през годините за църквите и манастирите в България.

„В района има над 7 манастира и 20 църкви и ги започнахме от нулата, бяха разрушени и изоставени, а сега каква Света Обител е“, отбеляза премиерът Борисов в Гигинския манастир „Св. св. Безсребърници и Чудотворци Козма и Дамян“ край с. Гигинци, община Брезник.

„Дойдат ли БСП и ДПС на власт, фондовете и програмите заминават“, каза премиерът.  „Искаме хората да видят какво се строи, защото съм убеден, че 90 % от българите не знаят за тези манастири и джамии. Понеже правим много църкви и манастири, дори и джамии, главният мюфтия също отида да се ваксинира. И религиите, когато е необходимо за здравето на хората“, посочи той. Духовниците се съгласиха с министър-председателя, че решението да се ваксинираш срещу коронавирус е най-разумното, като отбелязаха, че религията и науката си помагат взаимно.

До манастира има изградена и еко пътека от с. Пещера, която е дълга 2 км. Тя е със средствата по проект за трансгранично сътрудничество със Сърбия. Светата обител е била обновена с над 440 000 лева по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020. В манастирския двор са изградени плочници, широк навес, с фотоволтаични панели, както и ограда. Възстановяват се манастирската сграда, аязмото и камбанарията.

По-рано Борисов посети Жаблянския манастир „Свети Йоан Предтеча“. Светата обител е в Конявската планина, близо до гр. Земен, и до нея се стига много трудно с автомобил. Затова и в момента участъкът до манастира се чакълира.

„След като миналия месец отпуснахме средства за ремонта на Жаблянския манастир, миналата седмица осигурихме 3,5 млн. лв. за обновяването на църкви – повечето от които са в съседната Кюстендилска област. Важно е в тези времена на изпитание да има къде хората да укрепват вярата си. Затова и ние единствени не затворихме храмовете си по време на пандемията“, подчерта Борисов.

 

Премиерът продължи обиколката си с посещение в храмът „Св. Пантелеймон“ край с. Смиров дол, който беше осветен миналата година, след като строителството му започва през 2013 г.

Вътрешните стени на църквата са изцяло изографисани, а към храма е изградена пристройка с килии за монасите и трапезария. Държавата е отпуснала 50 000 лева държавни средства за камбанарията, а в построяването на храма са участвали и много дарители.

След това Борисов посети Гигинския и Горноврабчански манастир „Възнесение Господне“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ