Гордей се България: Юлия Златкова №6 на Световното в Банско

Банско 6

Юлия Златкова зае шестото място при момичетата до 18 години в гигантския слалом от световното първенство за младежи и девойки в Банско. В общото класиране българката зае 31-о място на 13,48 сек от победителката Анна Аронсон Елфман (Швеция). Втората ни представителка Ева Вукадинова влезе в топ 30 и зае 28-ото място на 11,97 сек от скандинавката.

„Карах малко предпазливо, със сигурност мога и по-добре“, сподели Вукадинова след финала. „Всички са очаровани от световното и много се радвам, че им хареса толкова България“, допълни тя.

„Пистата е изключително трудна. В началото си говорехме с другите момичета и в тях имаше сериозен респект. Сега обаче всичко е наред. След като направихме няколко спускания се видя, че трасето е невероятно подготвено и издържа да последните номера“, каза Юлия Златкова. Нейният по-голям брат Калин стана 12-и в слалома от световното миналата седмица. Най-големият Камен и родителите им също бяха в Банско за подкрепа.

Шведката Елфман постигна най-големия успех в кариерата си, като изпревари с цели 75 стотни Марте Монсен от Норвегия и с 88 Нея Дворник от Словения.

„Не мога да повярвам, че спечелих, особено в подобна компания. Просто ските ми вървяха уникално. Пистата е страхотна. На мен лично Банско много ми харесва“, сподели шампионката, която взе квота за финалите на финалите на световната купа в Ленцерхайде.
Наистина състезанието бе доста силно. 7 момичета са с под 20 наказателни точки, а американката Амелия Жаклен Хърт има 15, което е ниво световна купа. Сребърната и бронзовата медалистка са от скиорски фамилии, като по-големите им братя (Маркус Монсен и Алиаш Дворник) карат сред най-добрите. Двете имат спечелени точки в световната купа.

Дворник стигна до медала след едва шесто време в първия манш. Тя обаче се възползва от грешките на Зринка Лютич (Хърватия) и Магдалена Лушчак (Полша) и се качи на подиума.

Най-добра при 18-годишните стана японката Михо Музатани, следвана от Шарлот Хенриксон (Финландия) и Ребека Янцова (Словакия). През Златкова бяха още Ерен Ватанабе (Япония) и Патриция Флорек (Полша).

Пълен провал претърпяха австрийките само ден след като окупираха целия подиум в супергигантския слалом, не успяха да влязат и в десетката. Лиса Хьорхагел завърши 13-и, а Магдалена Капаурер остана 15-а.

„24 часа“



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ